BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Gibka Julia, Góra Józef
Title
Synteza i właściwości zapachowe pinokarweolu, pinokamfeolu i ich pochodnych
Source
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 1998, nr 60 (nr 802), s. 15-18
Keyword
Towaroznawstwo, Chemia spożywcza
Commodity science, Food chemistry
Abstract
Alfa-pinen w wyniku reakcji sensybilizowanego fotoutleniania przekształcono w pinokarweol, a następnie pinokamfeol. Alkohole te poddano cyklowi przemian otrzymując odpowiednie nasycone i nienasycone pochodne jak octany, ketony, i ich acetale. Zsyntezowane związki scharakteryzowano pod względem zapachowym Alfa-pinen w wyniku reakcji sensybilizowanego fotoutleniania przekształcono pinokarweol, a następnie w pinokamfeol.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1509-7013
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu