BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Tomiałojć Ludwik
Title
O uprawach GMO i zmodyfikowanej żywności
Source
Aura, 2006, nr 3, s. 16-17
Keyword
Żywność ekologiczna, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO), Zagrożenia ekologiczne, Nowe technologie, Biotechnologia, Rolnictwo ekologiczne
Organic food, Genetically Modified Organisms (GMO), Ecological hazard, High-tech, Biotechnology, Ecological agriculture
Abstract
Sprawa organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) oraz wytwarzanie z ich udziałem żywności i pasz podzieliła światową i krajową opinię publiczną. Z jednej strony władze samorządowe ogłosiły 15 polskich województw obszarami wolnymi od GMO (przynajmniej przez najbliższe lata), z drugiej zaś Polska Federacja Biotechnologii oraz prezydium Biotechnologii PAN wypowiedziały się zdecydowanie za rozpowszechnianiem w kraju upraw i żywności GMO, tak abyśmy nie stali się tylko konsumentami, ale także konkurencyjnymi producentami.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
0137-3668
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu