BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Motyl-Patelska Lidia, Nebesny Ewa
Title
Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady
Wholesome Aspects of Chocolate Consumption
Source
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2003, nr 67 (nr 931), s. 109-119, bibliogr. 29 poz.
Keyword
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia spożywcza, Czekolada, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Food chemistry, Chocolate, Food research, Food quality
Note
summ., streszcz.
Abstract
Czekolada jest to grupa wyrobów, której podstawowym surowcem jest ziarno kakaowe. Historia czekolady sięga czasów pierwotnych kultur Olmeków, Majów i Azteków. Do niedawna spożywanie czekolady kojarzyło się głównie z dostarczaniem organizmowi dużej ilości kalorii. Obecnie naukowcy przychylają się do opinii, że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Badania wykazały, że zawiera ona szereg aktywnych biologicznie substancji, takich jak flawonoidy, aminy biogenne, alkaloidy. W artykule opisano korzyści płynące ze spożywania czekolady, jak i możliwości jej niekorzystnego działania. (oryg. streszcz.)

Chocolate is a group of products which is mainly made of cocoa bean. The history of chocolate begins from Olmecs' Mayas' and Aztecs' times. For long years chocolate consumption has been treated only as a source of amounts calories. Nowadays, the scientists say that reasonable consumption of chocolate isn't harmful. Thanks to the researches we know that chocolate contains some biological activity substances for example flavonoids, biogenic amines, alkaloids. In this paper some advantages of chocolate consumption are presented but also possibilities of its harmful effects. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1509-7013
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu