BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Wajas Anna, Kalemba Danuta
Title
Czarnuszka siewna (Nigella Sativa L.): skład chemiczny i aktywność biologiczna
Chemical Composition and Biological Activity of Nigella sativa L. (Black Cumin)
Source
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2003, nr 67 (nr 931), s. 121-141, bibliogr. 77 poz.
Keyword
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Chemia spożywcza, Zioła, Badanie żywności
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Food chemistry, Herbs, Food research
Note
summ., streszcz.
Abstract
W pracy dokonano przeglądu literatury dotyczącej badań nad czarnuszką siewną (Nigella sativa L.). Omówiono skład chemiczny, aktywność biologiczną i zastosowanie nasion rośliny. Szczególny nacisk położono na skład i właściwości olejku eterycznego z nasion N. sativa. (oryg. streszcz.)

This review includes the relevant literature on Nigella sativa, describes recent advantages regarding to chemical composition, properties and application of black cumin, especially essential oil from the seeds. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1509-7013
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu