BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ucherek Marzena (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Ocena możliwości wykorzystania opalizowanych materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych w przemyśle cukierniczym
Possibility of Using Opalesced Plastic Pecking Materials in the Confectionery Industry
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1994, nr 439, s. 39-48, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Opakowalnictwo
Packaging science
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest omówienie wyników badań przydatności materiału opakowaniowego OPPALYTE 36 do pakowania produktów czekoladowych.

Polypropylene film opalesced with OPPALYTE 36 (270 mm wide), produced by Xelon, an Italian firm, was tested. The following barrier properties of the film were determined: water vapour permeability, fat and odour penetration, and transfer of odour and taste to the packed products in case of direct contact. It has been stated that the opalesced film, which is a novelty among polypropylene materials, because of its very good barrier properties and attractive appearance, can be successfully used in the confectionery industry, for example for packing chocolate, instead of the considerable heavier laminate - OPP film (AI foil) paper. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Brück C., Potrzeby przemysłu spożywczego w dziedzinie materiałów opakowaniowych oraz wymagania stawiane producentom opakowań, "Opakowanie" 1990, nr 2.
  2. Feldman M., Nowości w opakowaniach żywności, "Przemysł Spożywczy" 1992, nr 3.
  3. Gret F., Neue Verpackungsfolien - Made in Italien, "Neue Verpackung" 1987, nr 7.
  4. Mackay S., Folie barierowe - zastosowanie, "Opakowanie" 1990, nr 2.
  5. PN-B2/0-79111 Opakowania. Oznaczanie przenikania pary wodnej metodą wagową.
  6. PN-64/0-79112 Materiały opakowaniowe. Oznaczanie przenikania zapachów metodą sensoryczną.
  7. PN-87/0-79114 Materiały opakowaniowe. Oznaczanie przekazywania zapachu i smaku produktom pakowanym.
  8. PN-89/P-50179 Produkty papiernicze. Oznaczanie przenikalności tłuszczów.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu