BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pepliński Benedykt
Tytuł
Analiza opłacalności produkcji żywca wieprzowego w 4-letnim cyklu koniunkturalnym
The Analisis of Pigs Production Profitibility in Four Years Coniunctural Cycle
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2004, T. 6, z. 2, s. 231-234, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Mięso, Mięso wieprzowe, Rynek mięsny, Produkcja żywności
Meat industry, Meat, Pork meat, Meat market, Food production
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Zaprezentowano tendencje cenowe występujące na rynku żywca wieprzowego oraz opłacalność produkcji żywca wieprzowego w latach 2000-2003 w 60 gospodarstwach rolnych produkujących powyżej 200 tuczników rocznie. (oryg. streszcz.)

1. Carried analysis has confirmed occurrence in Poland four years pig cycle. Real pigs prices are moving inside falling trend channel and since 1998 are moving inside lateral trend,^^ 2. Profits with pigs production are very variable. The highest profits the farmers had in II half of 2001 year, the lowest in I half of 2003 year and in November and December of 2003 year. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jankowski S. (2002): Cykliczność rozwoju gospodarczego. [W:] Marciniak S. red. Makro i mikroekonomia. Podstawowe problemy. PWN Warszawa, 446.
  2. Rynek mięsa. Stan i perspektywy, numery 5-25.
  3. Rynek mięsa wieprzowego. Raporty tygodniowe Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
  4. Rynek zbóż. Raporty tygodniowe Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu