BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kaniewski Jacek (Wydział Towaroznawstwa), Małek Monika, Muniak Lidia
Tytuł
Metoda badania trwałości zapachu wyrobów perfumeryjnych
A Method for Testing Aroma Stability of Perfume Products
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2005, nr 685, s. 115-126, tab., rys., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo przemysłowe, Kosmetyki, Jakość produktów przemysłowych, Analiza sensoryczna
Commodity science, Industrial commodities, Cosmetics, Quality of industrial products, Sensory analysis
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest zaproponowanie sensorycznej metody oceny trwałości zapachu, opartej na jednoczesnym szeregowaniu próbek substancji zapachowych odpowiednio przygotowanych w różnych czasach przed badaniem, czyli o różnych czasach przechowywania i dlatego o różnym natężeniu zapachu.

A method for testing the stability of aroma, based on ranking samples characterized by different shelf lives, is proposed. The statistical analysis of the results was carried out according to Page's test. The rate of changes in aroma intensity was described using the kinetic linear equation. As a criterion for aroma stability the constant k of that equation and the number L of Page's test were used. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK - 226, 0, 0
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  2. BN-84/6148-02. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne. Perfumy, wody kolońskie i toaletowe.
  3. Brud W., Glinka R., Technologia kosmetyków, MA Oficyna Wydawnicza, Łódź 2001.
  4. Floryńska M., Egzotyczne rośliny w kosmetyce, "Salon i Elegancja" 1994, nr 10.
  5. Giemza M., Kaniewski J., Yemchenko L, Wierzbińska E., Ocena sensoryczna wyrobów perfumeryjnych, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 2000, nr 546.
  6. ISO 8586:1996. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.
  7. ISO 8587:1988. Methods for sensory analysis of food. Part 6. Ranking.
  8. Jellinek J.S., Perfumy - marzenie we flakonie, WDW, Warszawa 1994.
  9. Klimek R., Olejki eteryczne, WPLiP, Warszawa 1957.
  10. Kulesza J., Góra A., Chemia i technologia związków zapachowych, WPLiS, Warszawa 1961.
  11. Pavia F., Wielka księga perfum, Wydawnictwo Książkowe "Twój Styl", Warszawa 1998.
  12. Peters B., Kosmetyka, REA, Warszawa 2002.
  13. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności, AFT, Czeladź 1997.
  14. Skalińska-Najdenow, Oleje roślinne, "Kosmetyka i Kosmetologia" 2001, nr 3.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu