BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jędryka Tadeusz (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Porównania wielokrotne Andersona w analizie ocen sensorycznych dokonanych na skali porządkowej
Anderson's Multiple Comparison in Sensory Analyses Using the Ordering Scale
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2005, nr 685, s. 97-114, tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo przemysłowe, Analiza sensoryczna, Preferencje konsumenta, Miód
Commodity science, Industrial commodities, Sensory analysis, Consumer preferences, Honey
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zupełnie różne oceny oparte na sumach rang często dają zbliżone lub takie same sumy grupowe, co uniemożliwia wykrycie różnic między badanymi obiektami. Metoda Andersona (MA) wielokrotnych porównań zbiorów z powtórzeniami stwarza nowe możliwości analizy danych w porównaniu z metodą porównań wielokrotnych, opartą na grupowych sumach rang i zalecaną przez normę ISO 8587. W artykule przedstawiono przykład zastosowania metody Andersona w analizie ocen konsumenckich miodów pszczelich.

Quite different analyses based on sums of ranks often give similar or identical sums of groups, which makes it impossible to detect differences between the tested objects. Anderson's method for multiple comparison of replication sets creates new possibilities for data analyses as compared with the multiple comparison method based on grouped sums of ranks, recommended in ISO 8587. The calculations are as simple as in the ISO 8587 method, and the advantage resulting from placing the results of the analysis in the contingency table is that we can see the distribution of ranks assigned to the analysed objects. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Anderson R.L., Use of Contingency Tables in the Analysis of Consumer Preference Studies, "Biometrics" 1969, nr 16.
  2. Anderson R.L., The Noncentral Chi-square Distribution and Its Applications, "Quality Control and Statistical Methods" 1961, nr 6.
  3. ISO 8587: 1988. Sensory Analysis of Foods. Methodology. Ranking.
  4. Jędryka T., Współczynnik konkordancji rA Andersona w analizie wyników ocen konsumenckich, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 2004, nr 658.
  5. Lipski W., Kombinatoryka dla programistów, WNT, Warszawa 1982.
  6. Lipski W., Marek W., Analiza kombinatoryczna, PWN, Warszawa 1986.
  7. Reingold E.M., Nievergelt J., Deo N., Algorytmy kombinatoryczne, PWN, Warszawa 1985.
  8. Tennant-Smith J., Basic Statistics, Butterworths, London 1986.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu