- Autor
- Jędryka Tadeusz
- Tytuł
- Porównania wielokrotne Andersona w analizie ocen sensorycznych dokonanych na skali porządkowej
Anderson's Multiple Comparison in Sensory Analyses Using the Ordering Scale - Źródło
- Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2005, nr 685, s. 97-114, tab., bibliogr. 8 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo przemysłowe, Towaroznawstwo, Analiza sensoryczna, Miód, Preferencje konsumenta
Industrial commodities, Commodity science, Sensory analysis, Honey, Consumer preferences - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Zupełnie różne oceny oparte na sumach rang często dają zbliżone lub takie same sumy grupowe, co uniemożliwia wykrycie różnic między badanymi obiektami. Metoda Andersona (MA) wielokrotnych porównań zbiorów z powtórzeniami stwarza nowe możliwości analizy danych w porównaniu z metodą porównań wielokrotnych, opartą na grupowych sumach rang i zalecaną przez normę ISO 8587. W artykule przedstawiono przykład zastosowania metody Andersona w analizie ocen konsumenckich miodów pszczelich.
Quite different analyses based on sums of ranks often give similar or identical sums of groups, which makes it impossible to detect differences between the tested objects. Anderson's method for multiple comparison of replication sets creates new possibilities for data analyses as compared with the multiple comparison method based on grouped sums of ranks, recommended in ISO 8587. The calculations are as simple as in the ISO 8587 method, and the advantage resulting from placing the results of the analysis in the contingency table is that we can see the distribution of ranks assigned to the analysed objects. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Anderson R.L., Use of Contingency Tables in the Analysis of Consumer Preference Studies, "Biometrics" 1969, nr 16.
- Anderson R.L., The Noncentral Chi-square Distribution and Its Applications, "Quality Control and Statistical Methods" 1961, nr 6.
- ISO 8587: 1988. Sensory Analysis of Foods. Methodology. Ranking.
- Jędryka T., Współczynnik konkordancji rA Andersona w analizie wyników ocen konsumenckich, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 2004, nr 658.
- Lipski W., Kombinatoryka dla programistów, WNT, Warszawa 1982.
- Lipski W., Marek W., Analiza kombinatoryczna, PWN, Warszawa 1986.
- Reingold E.M., Nievergelt J., Deo N., Algorytmy kombinatoryczne, PWN, Warszawa 1985.
- Tennant-Smith J., Basic Statistics, Butterworths, London 1986.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0208-7944
- Język
- pol