BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wysokińska Aneta
Tytuł
Przesłanki wdrożenia systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach mleczarskich
Reasons of Implementing Quality Management Systems in Dairy Companies
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2004, T. 6, z. 2, s. 347-352, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Zarządzanie jakością, Przemysł mleczarski, Mleko
Quality management, Dairy industry, Milk
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Przedstawiono przesłanki wdrożenia systemów zarządzania jakością: ISO 9000 oraz HACCP w wybranych przedsiębiorstwach mleczarskich zlokalizowanych na obszarze funkcjonalnym „Zielone Płuca Polski". (oryg. streszcz.)

To lead and operate an organization successfully, it is necessary to direct and control it in a systematic and transparent manner. Success can result from implementing and maintaining a management system that is designed to continually improve performance while addressing the needs ofall interested parties. The adoption of a quality management system should be a strategic decision by the top management of an organization. The purpose of an organization is: to identify and meet the needs and expectation ofits customers and other interested parties (people in the organization, suppliers, owners, society), to achieve competitive advantage, and to do this in an effective and efficient manner, and to achieve, maintain, and improve organizational performance. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bialasiewicz M. (1999): Jak kontrolować jakość żywności. Boss-Rolnictwo nr 24.
  2. Bugold M. (2000): Integracyjne działanie TQM. Problemy Jakości nr 5. Praca zbiorowa pod red. Bagińskiego J. Menedżer jakości, PW. Warszawa.
  3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (1999): HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, SiT NOT SPOŻ, Warszawa.
  4. Kwiatek K., Wojtoń B. (1998): System HACCP jako narzędzie zapewniające produkcję zdrowej żywności, cz. l. Gospodarka Mięsna nr 9.
  5. Materiały szkoleniowe „Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach wg Norm ISO 9000 oraz system HACCP w produkcji bezpiecznej żywności". Polska Grupa Konsultingowa, Warszawa 1998.
  6. Smaus P., Elst G. (1997): ISO 9000 - gwarancja jakości. Wydawnictwo Normalizacyjne ALFA-WERO, Warszawa.
  7. Strategia Rozwoju obszaru funkcjonalnego Zielone Płuca Polski 1999. Zapis tezowy. Rada Programowa Porozumienia Zielone Płuca Polski. 1999.
  8. Ustawa z 11.05.2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 póz. 634 z dnia 22.06.2001).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu