BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Śmiechowska Maria, Klawikowska Sylwia, Dmowski Przemysław
Tytuł
Content of aromatic amines in roasted coffe
Zawartość amin aromatycznych w kawie palonej
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2005, nr 1, s. 86-93, bibliografia 30 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Kawa, Żywność, Badanie żywności, Jakość produktu, Jakość produktów żywnościowych, Technologia produkcji żywności
Commodity science, Food commodities, Coffee, Food, Food research, Product quality, Food quality, Food production technology
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy przedstawiono proces powstawania amin aromatycznych w żywności, a w szczególności w kawie Zwrócono uwagę na działanie amin aromatycznych na organizm człowieka. Stwierdzono zróżnicowaną zawartość amin aromatycznych w kawach palonych mielonych. Różnice w poziomach amin aromatycznych w kawach rożnych marek mogą wynikać ze sposobu przeprowadzenia procesu technologicznego, a przede wszystkim ze stopnia upalania kawy. (abstrakt oryginalny)

The process of creation of aromatic amines in food, particularly in coffee, is described in this work. The influence of aromatic amines on human organism is discussed. Very different content of aromatic amines was detected in roasted, ground coffees. The level of aromatic amines found in Maxwell House coffee was 140.58 μg/kg, on average, while in MK Cafe it amounted 2.65 μg/kg, expressed as aniline. The differences in the aromatic amines levels in various coffee brands may result from the technological process applied, primarily from the degree of roasting of coffee. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu