BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bąk-Filipek Ewa
Tytuł
Sytuacja na rynku wołowiny w Polsce w warunkach rynku Unii Europejskiej
The Situation on the Beef Market in Poland in the Conditions of the European Union Market
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2004, T. 6, z. 3, s. 13-19, bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Rolnictwo, Mięso wołowe, Mięso cielęce
Meat market, Agriculture, Beef meat, Veal
Uwagi
synopsis, summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Omówiono stan rynku wołowiny w Polsce w ostatnich kilku latach oraz sytuację tego rynku na tle uczestnictwa Polski w UE. Przedstawiono wielkość podaży na rynku wołowiny i cielęciny , ceny żywca oraz handel zagraniczny mięsem i żywcem wołowym w ostatnich latach. Omówiono również stan polityki WPR na tych rynkach.

The main objective of this paper is to analyse the changes on the beef market in Poland and the EU market. This article shows situation on the beef market in Poland in 2002 or 2003 years. This work presents the reaction of beef market to the BSE crisis. This article shows policy European Union on the meat market, in particular on the beef market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Szot E. (2003): Polskie rolnictwo w Unii Europejskiej. Wyd. Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa.
  2. Rynek mięsa. Raport rynkowy. MRiRW, ARR i IERiGŻ, październik 2003, 12-18.
  3. Wojtyra W. (2000): Rynek mięsa. FAPA, Warszawa, 7-11, 52-53.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu