BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Geheder Mahmud
Tytuł
Olive Production and Olive Oil Industry in Libya, Tunisia, Algeria and Morocco
Źródło
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2005, R. 4, nr 2, s. 35-40, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Tłuszcze jadalne
Edible fats
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Afryka
Africa
Abstrakt
Uprawa oliwek zajmuje kluczowe miejsce w większości krajów śródziemnomorskich (Libia, Tunezja, Algieria, Maroko). Kraje te zawsze były intensywnie zaangażowane w produkcję oliwek i oliwy z oliwek. Jednak brak właściwie prowadzonych działań marketingowych oraz eksportowych sprawiają, że kraje Afryki Północnej mają problemy ze zbytem produktu oraz ograniczone możliwości konkurowania na arenie międzynarodowej. W niniejszym opracowaniu scharakteryzowano sposoby produkcji oliwek, obszary, gdzie są one uprawiane a także najważniejsze odmiany oliwek. Przedstawiono również wielkość produkcji oliwek w krajach Afryki Północnej w latach 1990-2003. Do najważniejszych problemów związanych z produkcją oliwek zaliczono: brak wystarczającej wiedzy na temat uprawy i przetwórstwa oliwek, problemy klimatyczne, problemy ekonomiczne oraz problemy marketingowe. (abstrakt oryginalny)

The article analyses the production of olive in Libya, Tunisia, Algeria and Morocco it includes comparison of growth in production between 1990 and 2003. The work touches on the problems faced by the olive industry in the production and marketing stage. The objective of the research is to study the modern methods of manufacturing and production of olive and olive oils. Another objective is to get to know about the problems and obstacles faced in the process of developing and improving this particular section of agriculture in the selected North African countries. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Statistical books of Arabian Agricultural development organisations (Published by Arab Development of Agriculture).
  2. The annual reports for Agricultural development in Arab Countries (Published by Arab Development of Agriculture).
  3. Development, Production, Industry and Marketing of Olive and Olive oil in Arab Countries (Published by Arab Development of Agriculture 2004)
  4. www.aoad.org
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1644-0757
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu