BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Piekarzewska Hanna
Tytuł
Przemysł mięsny jako organizator przestrzeni ekonomicznej
Meat Production as an Economic Space Organizer
Źródło
Monografie i Opracowania / Szkoła Główna Handlowa, 2001, nr 478, s. 129-139, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Gospodarka żywnościowa, Przestrzenne ujęcie rynku, Przestrzeń jako kategoria ekonomiczna
Meat industry, Food economy, Spatial analysis of a market, Space as an economic category
Abstrakt
Tematem rozważań jest przestrzeń ekonomiczna, która stanowi istotny czynnik wpływający na konkurencyjność działalności gospodarczej. Na przykładzie przemysłu mięsnego w Polsce w latach dziewięćdziesiątych pokazano jak konkretne jednostki gospodarcze mogą organizować przestrzeń i czerpać korzyści z tytułu istniejących układów i struktur przestrzennych.

The subject of the paper is economic space, which is an important factor influenced on economic activity competitiveness. The example of meat production in Poland in 90's shows how a concrete economic unit can organize space and take advantage of existing systems and spatial structures. (A.Ł.)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0867-7727
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu