BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Chwiałkowski Wojciech (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Oczyszczanie oleju po smażeniu przetworów rybnych na węglu aktywnym modyfikowanym kwasem siarkowym
Purification of Oil Used for Frying Fish Products Using Active Carbon Modified with Sulfuric Acid
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2006, nr 710, s. 31-42, bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Kinetyka chemiczna, Badanie żywności, Olej jadalny, Olej smażalniczy, Olej rzepakowy, Oczyszczanie zużytych olejów
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Chemical kinetics, Food research, Edible oil, Cooking oil, Canola oil, Purification of waste oils
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy przedstawiono badania nad zastosowaniem węgla aktywnego utlenionego stężonym kwasem siarkowym do oczyszczania oleju stsowanego do smażenia prodktów rybnych. Badania wykonano w ramach badań statutowych realizowanych przez Katedrę Chemii i Kinetyki Procesów AE w Krakowie w 2004 r.

The results of studies on the use of adsorptive purification in the fish product frying technology are presented. Active carbon with a modified surface was used. Concentrated sulfuric acid served as an oxidant. The adsorption process causes a decrease in the levels of free fatty acids, secondary oxidation products and coloured substances. The level of unsaturated compounds is slightly increased, but the unsaturated acids-saturated acids ratio slightly decreases after the purification with the use or the carbon adsorbent (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Buczek B., Chwiałkowski W., Wpływ rodzaju adsorbentu i temperatury procesu oczyszczania na właściwości oraz jakość oleju posmażalniczego, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 2006, nr 710.
  2. Cooke B.S., Adsorbent Treatment of Frying Oils and the Impact on Health and Nutrition [w:] Oils, Fats and Lipids in a Changing World, 3rd Euro Fed Lipid Congress, Edinburgh 2004.
  3. Miyagi A., Nakajima M., Regeneration of Used Frying Oils Using Adsorption Processing, "JAOCS" 2003, vol. 80.
  4. PN-93-A-86926. Oznaczanie liczny anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox.
  5. PN-A-86934. Spektrofotometryczne oznaczanie barwy.
  6. PN-EN ISO 5508:1996. Analiza estrów metylowych.
  7. PN-EN ISO 662. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych.
  8. PN-EN-ISO 6885. Oznaczanie liczny anizydynowej.
  9. PN-ISO 3657. Oznaczanie liczby zmydlania.
  10. PN-ISO 3960:1996. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  11. PN-ISO 5509:1996. Przygotowanie estrów metylowych.
  12. PN-ISO 6320:1995. Oznaczanie liczby jodowej.
  13. PN-ISO 660:1998. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu