BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nowak Katarzyna
Tytuł
Legislacyjne aspekty kreowania polityki obszarów wiejskich
The Legislation Aspects of Sustainable Development of Rural Areas Policy
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 4, s. 318-324, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Interwencjonizm państwa, Modernizacja obszarów wiejskich, Narodowy Plan Rozwoju (NPR), Regulacje prawne, Rolnictwo, Rozwój zrównoważony
Government intervention, Modernisation of the rural area, National Development Plan, Legal regulations, Agriculture, Sustainable development
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorka przedstawiła analizę najważniejszych dokumentów stanowiących politykę państwa wobec rolnictwa i obszarów wiejskich. Analiza dotyczyła przede wszystkim aspektów zrównoważonego rozwoju terenów rolniczych od wąskiego ujęcia środowiskowego, aż po całościowe spojrzenie w układzie gospodarka-przyroda-człowiek. W szczególności chodziło autorce o uwzględnienie holistycznego podejścia do problematyki współczesnego rolnictwa. Prezentowane dokumenty stanowią jedynie pewną ilustrację zmian zachodzących w tej dziedzinie.

The article presents the main documents that create policy of the rural areas. The most important part is devoted for the problems of the implementation of sustainable development of agriculture and rural develop­ment. The specific of the rural development and its role in the economy require adequate law regulations. The author presents chosen aspects of the polish legislation in this field. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bartnik M., Moroz A. 1998: Żywność ekologiczna w opinii konsumentów. [W:] Przemysł Spożywczy Nr 10/1998; str. 53-54.
  2. Długoterminowa strategia trwałego i zrównoważonego rozwoju - Polska 2025. 2000: Warszawa, str. 86.
  3. Krzemiński A. 2001: Żywność ekologiczna. [W:] Polityka Nr 7, str.27-29.
  4. Pakt dla rolnictwa i Obszarów Wiejskich Krajowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, http:// www.kolkarolnicze.pl
  5. Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich, Narodowy Plan Rozwoju na lata 2004-2006. 2004: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, str. 61.
  6. Spójna polityka strukturalna rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa. Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa 1999.
  7. Strategia dla Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. 1990: Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa.
  8. Strategia rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa na lata 2007-2013 (z elementami prognozy do roku 2020). 2004: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.
  9. Szołtysek K. 2004: Zarys problematyki żywności ekologicznej. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wro­cławiu, Wrocław, str. 53.
  10. Zegar J. 2002: Programowanie ekorozwoju obszarów wiejskich. [W:]. Zarządzanie w sektorze publicznym - rozwój zrównoważony — metody wyceny, Jeżowski P. (red). Wydawnictwo SGH, Warszawa, str. 88.
  11. Zegar J. 2003: Kierowanie zrównoważonym rozwojem społeczno-gospodarczym. Wydawnictwo Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa, str. 199.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu