BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Matyjaszczyk Ewa
Tytuł
Systemy jakości w agrobiznesie
Źródło
Problemy Jakości, 2006, nr 9, s. 17-20
Słowa kluczowe
Agrobiznes, Systemy jakości, Żywność, Środki ochrony roślin, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Normy ISO
Agrobusiness, Quality systems, Food, Plant protection measures, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), ISO International Standards
Abstrakt
Artykuł na temat systemów jakości kojarzonych z żywnością i jej przetwórstwem. W tym między innymi mowa o HACCAP (Hazard Analysis Critical Control Point), czyli o systemie zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, systemie GAP (Good Agricultural Practice = Dobra Praktyka Rolnicza) oraz o certyfikacji na zgodność z normami ISO, która jest cennym atutem pomagającym pozytywnie wyróżnić się z grupy przedsiębiorstw konkurencyjnych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jan Kuś, Krzysztof Jończyk: Dobra Praktyka Rolnicza w gospodarstwie rolnym, Materiały szkoleniowe; Radom 2005.
  2. Scott C. Lucas: Your ISO; Farm Chemicals International, March 2006, str. 22.
  3. Ewa Matyjaszczyk; Systemy zarządzania jakością niezwiązne z normami ISO, Problemy Jakości 1/2006 str. 21-24.
  4. http://www.chemikalia.mz.gov.pl.
  5. http://ec.europa.eu/comm/food/index_en.htm.
  6. http://www.fao.org/documents/show_cdr.asp?url_file=/docrep/007/y5488e0e.htm.
  7. http://www.fao.org/prods/GAP/gapindex_en.asp.
  8. http://www.mos.gov.pl/1materialy_informacyjne/raporty_opracowania/kodeks/.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-8651
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu