BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Borycka Bożena, Górecka Danuta
Tytuł
Analiza frakcji błonnika pokarmowego w odpadach pomidorowych i marchwiowych
Dietary fibre in farm and food wastes
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2005, nr 1, s. 148-152, bibliografia 15 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Żywność, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych, Owoce, Warzywa, Dodatki funkcjonalne do żywności, Przetwórstwo owocowo-warzywne
Commodity science, Food commodities, Food, Food research, Food quality, Fruit, Vegetables, Functional food additives, Fruit and vegetables processing
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Produkty owocowe i warzywne stanowią podstawowe źródło węglowodanów, a ponadto odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik pokarmowy, substancje mineralne i różne mikroskładniki. Skład chemiczny odpadów przemysłu owocowo-warzywnego wskazuje, iż mogą one stanowić cenne źródło błonnika pokarmowego. Powyższe względy inspirują badania nad możliwościami zastosowania niektórych odpadów rolno-spożywczych jako dodatków do produktów spożywczych o charakterze prozdrowotnie oczyszczających oraz wzmacniających system odpornościowy organizmu. Autorzy za cel pracy przyjęli określenie zawartości błonnika pokarmowego oraz przeanalizowanie jego składu frakcyjnego w wytłokach marchwiowych i pomidorowych jako potencjalnego, oczyszczającego z metali toksycznych, dodatku do żywności.

Fruit and vegetable products are the main source of carbohydrates and play an essential role in providing the human body with proteins, dietary fibre, mineral substances and various microcomponents. The chemical composition of farm and food industry wastes indicates that they may be a valuable source of dietary fibre. These reasons are a stimulus for the research on a possible application of some farm and food wastes as additives to health food products which may strengthen the body's immunity system. The aim of this investigation was to analyse the properties of waste pomace preparations as a potential dietary additive. The investigation results show that the preparations with high fibre content may be useful as food additives. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu