BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Banaś Katarzyna
Tytuł
Analiza czynników warunkujących rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce południowo-wschodniej
Analysis of Factors which Determined Development of Poultry Production in South-Eastern Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 7, s. 25-30, rys., bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Hodowla drobiu, Efektywność produkcji
Poultry farming, Production effectiveness
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Polska Południowo-Wschodnia
Poland South-East
Abstrakt
Celem pracy była analiza i ocena organizacji oraz ekonomiki produkcji ferm zajmujących się odchowem kurcząt brojlerów w regionie południowo-wschodniej Polski, na tle produkcji drobiarskiej ogółem. Materiał badawczy stanowiły dane empiryczne ze 104 ferm województw: małopolskiego i podkarpackiego. W pracy przedstawiono uwarunkowania kształtujące rozwój produkcji drobiu. Określono wpływ wybranych czynników na efekty ekonomiczne, uzyskiwane przez właścicieli ferm. Stwierdzono, że opłacalność produkcji brojlerów kształtują czynniki technologiczne (technika, organizacja, materiał genetyczny, jakość paszy), które zależą od producenta oraz czynniki ekonomiczne (ceny środków produkcji i żywca oraz skala produkcji), niezależne od pojedynczego producenta.

The work presents analysis of organisation and economy of farms operating in broiler chicken production in the region of south-eastern Poland. The basic material for research consist of data collected in 104 broiler chicken farms in Malopolska and Podkarpackie voivodships. The basic ratios such as final body weight, feed consumption per 1 kg of livestock, amount of mortality and European Efficiency Ratio were used for the production efficiency. The broiler chicken farms in south-eastern Poland are characterised by big differences in area and scale of production. The farms with the highest annual scale of production and the lowest unit costs of production accomplished the best economic results, expressed by agricultural income. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bartnikowska E. 2001: Produkty mięsne jako żywność wygodna i funkcjonalna. Przemyśl Spożywczy, nr 10, 13-19.
  2. Banaś K. 2003: Organizacyjno-ekonomiczne aspekty produkcji brojlerów w wybranych fermach Polski południowo-wschodniej (maszynopis pracy doktorskiej). AR, Kraków.
  3. Musiał W. 2001 : Zasady funkcjonowania rynków rolnych Unii Europejskiej. Fundusz Współpracy Agrolinia 2000, Śląska Izba Rolnicza, Bielsko-Biała.
  4. Rocznik statystyczny rolnictwa. 2001: GUS, Warszawa.
  5. Rynek drobiu i jaj. Analizy rynkowe, październik 2004 IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu