BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zalewski Romuald I.
Tytuł
Use of NIRS in assurance of food quality and authenticity
Wykorzystanie NIRS do zapewniania jakości i autentyczności żywności
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2005, nr 1, s. 158-168, bibliografia 24 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Żywność, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych, Olej jadalny, Przemysł tłuszczowy, Mleczarstwo, Bezpieczna żywność, Chemia spożywcza
Commodity science, Food commodities, Food, Food research, Food quality, Edible oil, Fat industry, Dairy, Safe food, Food chemistry
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Celem pracy jest zademonstrowanie użyteczności odbiciowej spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) w analizie żywności. Zalety NIRS są następujące: krótki czas pomiaru widma (2-3 minuty), łatwe przygotowanie próbki, zastosowanie do produktów ciekłych, emulsji, proszków, ciał stałych, pomiar można przeprowadzić w aparacie lub na linii technologicznej. NIRS służy do pomiaru własności żywności na poziomie molekularnym i pozwala rozróżnić podobne rodzaje próbek. W artykule zastosowano NIRS do rozróżniania jogurtów, masła, olejów, margaryn i majonezów pochodzących od różnych wytwórców, technologii lub zawierających różne dodatki(oryg. streszcz.).

The aim of this work is to demonstrate the utility of Near Infrared Reflectance Spectro-scopy in food analysis. The advantages of NIRS are numerous: short time of analysis (2-3 minutes), applicability to liquids, emulsions, powders, solids in- and off spectrophotometer, minimal sample preparation. NIRS measures features of food on the molecular level and is suitable for distinguishing between varieties of similar food items. In this paper NIRS has been used to distinguish between joghurts, butter, oils margarines and mayonnaises from different plant locations and technologies and to differentiate various additives (vegetable — fruits) to natural yogurt. The results achieved are promising for practical application. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu