BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Domagalska-Grędys Marta, Matysik Renata
Tytuł
Samoocena zrzeszonych producentów z województwa małopolskiego w kontekście sytuacji na rynku owoców i warzyw
Self-rating of Integrated Producers Groups form Małopolska Voivodship in Context of Situation on Fruit and Vegetable Market
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 7, s. 58-62, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Przetwórstwo owocowo-warzywne, Organizacje producenckie, Ocena przedsiębiorstwa
Fruit and vegetables processing, Producer organisations, Evaluation enterprises
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Województwo małopolskie
Małopolskie Voivodeship
Abstrakt
Obecność grup i organizacji producenckich na rynku owocowo-warzywnym może poprawić jego organizację i wpłynąć na poprawę jakości produktów. Autorki przeprowadziły analizę samooceny 400 członków grup producenckich Małopolski ze szczególnym uwzględnieniem profilu owocowo-warzywnego.

Polish fruit and vegetable market represents production capacity demanding attention because of Polish consumers changing consumption patterns (rise of fruii consumption) and organization trends producers from EU. Attendance on fruit and vegetable market of producers groups may streamline towards market organization and affect products quality improvement. Slow process of producers ' integration in Poland brings need of searching opinions and commentary estimating groups ' actions. The article includes analysis of self-rating questionnaires filled by 400 members of integrated producers groups from Małopolska voivodship mostly from fruit and vegetable holdings. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Domagalska-Grędys M 2003: Znaczenie jakości produktu w kształtowaniu przewagi konkurencyjnej na przykładzie grupy producentów owoców. Prace Naukowe AE we Wrocławiu. Tom l, nr 983, s. 157-165.
  2. Izdebski R 2005: Dlaczego jest jak jest na rynku owoców i warzyw? [W:] Sad Nowoczesny, nr 2, Warszawa, s.36.
  3. Gulbicka B., Kwasek M. 2004: Spożycie żywności w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Studia i Monografìe. Nr 123, IERiGŻ. Warszawa.
  4. Rocznik Statystyczny Województwa Małopolskiego 2004
  5. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Nr 25, IERiGŻ, Warszawa, listopad 2004.
  6. Steward D.M. red. 1996: Praktyka kierowania: jak kierować sobą, innymi i firmą? PWE, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu