- Autor
- Soliński Józef
- Tytuł
- Uzyskiwanie i charakterystyka białka soku ziemniaka jako produktu do wzbogacania żywności
Polučenie i harakteristika belkov kartofelʹnogo soka kak produkta dlâ obogaŝeniâ provolʹstvennyh produktov - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Seria : Monografie i Opracowania (nr 107), 1994, nr 684, 72 s., rys., ryc., tab., bibliogr. 58 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo, Wzbogacanie produktów żywnościowych
Commodity science, Enrichment of food products - Uwagi
- rez.
- Abstrakt
- Zadaniem badawczym autora pracy była próba przeprowadzenia głębszej charakterystyki białka soku ziemniaczanego, w celu uzyskania z niego koagulatu, a także próba użycia tego koagulatu jako dodatku do niektórych produktów spożywczych.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Alvarez E.F. - Biochem. Biophys. Acta 59 (1962), s. 663.
- Bradford M. - Anal. Biochem. 72 (1976), s. 248-254.
- Desburough S., Peloquin S.J. - Phytochem. 8 (1969), s. 425.
- Eslami M., Stuart D.J., Cohen K.A. - Jour. Chromat. Dec. 18, t.2 (1987), s. 121-138.
- Fisch W.W. et al. - Biochem. vol 24, nr 6 (1985), s. 1510-1517.
- Fitzpatrick T. et al. - Amer. Pot. Jour. 46 (1969), s. 273.
- Fluckinger R., Wilterhalter K. - FEBS Lett, 71 (1976), s. 356-360.
- Furuichi N., Suzuki J. - Jour. Phytopath. nr 127 (1989).
- Gatfield J.L., Stute R. - Zeitschr. Leb. Untersch.-Forsch. 170.
- Gwiazda S. - Studia nad białkami frakcji cytoplazmatycznej. Warszawa: Wyd. SGGW-AR (1988).
- Hajasida S., Jasioka H. - Agric. Biol. Chem. 44 (1980), s. 481.
- Hass H.G., Grahn D.T., Neurath H. - Biochem, v. 15 (1976), s. 93.
- Hnilo J., Okita W. - Plant and Cell. Physiol. 30 (7) (1989), s. 1007-1010.
- Hoff J.E., Castro M.D. - Jour, of Agric. and Food Chem. 17 (6) (1969), s. 1328-1331.
- Ilsu R.Y., Cleland W.W., Anderson L. - Biochem. 5 (1966), s. 799.
- Jaswal A.S. - Amer. Pot. Jour. 66 (12) (1989), s. 835-841.
- Jones C. - The National Potato Breeding Program (1968). U.S. Dept. Aopic. cyt. za: Brred Abstr. (1970), s. 5368.
- Jürgens O.B. - Acta Chem. 13 (1959), s. 900.
- Keilova H., Tomasek V. - Collection Tschech. Chem. Com. 41 (1976), s. 15.
- Krełowska-Kułas M. - Badania jakości produktów spożywczych. Warszawa: PWE 1993.
- Krop-Wątorek A. - Post. Biochem. 24 (1978), s. 221.
- Kruzel M., Morawiecka B. - Prepar. Biochem. 4 (1978), s. 83.
- Laemnly U.K. - Nature, vol. 227 London 1970, s. 680-685.
- Lindner K., Iaschik S., Korpaczy J. - Quai. Plant Mater. 7 (1969), s. 289.
- Lindner P. et al. - Food Chem. 6 (4) (1989), s. 323-335.
- Łoginow W. - Biul. Inst. Ziemn. 4 (1969), s. 13.
- Meibaum-Katzenellenbogen W. - Acta Bioch. Polon. 2 (1955), s. 274.
- Morawiecka B. - Właściwości fizykochemiczne i biologiczne lektyny z ziemniaków. Warszawa: PWN 1969.
- Petryniak J. - Post. Hig. Med. Dośw. 33 (1979), s. 147.
- Pijanowski E. - Zarys chemii i techn. mlecz., t. 1. Warszawa: PWRiL 1977.
- Ryan C. - Biochem. 5 (1966), s. 1952.
- Samotus B., Niedźwiedź M., Kołodziej Z. - Biul. Inst. Ziemn. 4 (1969), s. 73.
- Sang-Gon Suh et al. - Plant Physiol. 94 (1990), s. 40-45.
- Sawardeker J.S., Sloneker J.H., Jeanes A. - Anal. Chem. 37 (1967), s. 1602-1604.
- Seibles T.S. - Amer. Pot. Jour. 56 (9) (1979), s. 415-425.
- Smith J., Leigstone P.J., Perry J.P. - Clin. Chem. Acta 19 (1968), s. 499.
- Soliński J. - Przem. Spoż. 12 (1965), s. 22.
- Soliński J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 28 (1971), s. 47.
- Soliński J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 28 (1971), s. 57.
- Soliński J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 52 (1974), s. 181.
- Soliński J., Ziobrowski J., Soliński M. - Prace Nauk. WSE Wrocław 52 (1974), s. 189.
- Soliński J., Ziobrowski J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 52 (1974), s. 199.
- Soliński J. - Prace Nauk. AE Wrocław 69 (1975), s. 111.
- Soliński J. - Przem. Spoż. 1 (1971), s. 23.
- Soliński J. - Przem. Spoż. 12 (1977), s. 464.
- Soliński J. - Prace Nauk. AE Wrocław 251 (1983).
- Sommenwald U. et al. - Planta 179 (2) (1989), s. 171-180.
- Sonarowska K. - Biul. Inst. Ziemn. 137 (1976).
- Szczygłowa M. (red.) - Dobra kuchnia. Praca zbiorowa. Warszawa: 'Watra' 1990.
- Szymczak J. - Leksykon podstawowych pojęć jakości wyrobów. Łódź: Wyd. U.Ł. 1988.
- Świniarski E., Werner E., Mierzwa Z. - Biul. IHAR 5 (1966), s. 79.
- Świniarski E., Floriański T. - Hod. Rośl. Akl. i Nas, 10 (1966).
- Świniarski E. - Biul. Inst. Ziemn. 5 (1970), s. 121.
- Treveyan W.E., Procter D.P., Harrison J.S. - Nature 166 (1950), s. 444.
- Wagner J.R., Anon M.C. - Jour. Food. Sei. v. 55, nr 3 (1990), s. 767-771.
- Wierzba-Arabska E., Morawiecka B. - Act. Bioch. Pol. 34 (4) (1987), s. 407.
- Zacharius R.M., Krulick S.M., Porter L.W. - Amer. Pot. Jour., s. 48.
- Zitnake A. - Jour. of Food Bioch. 12 (3) (1988), s. 183-189.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
0239-8532 - Język
- pol