BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Soliński Józef
Tytuł
Uzyskiwanie i charakterystyka białka soku ziemniaka jako produktu do wzbogacania żywności
Polučenie i harakteristika belkov kartofelʹnogo soka kak produkta dlâ obogaŝeniâ provolʹstvennyh produktov
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Seria : Monografie i Opracowania (nr 107), 1994, nr 684, 72 s., rys., ryc., tab., bibliogr. 58 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Wzbogacanie produktów żywnościowych
Commodity science, Enrichment of food products
Uwagi
rez.
Abstrakt
Zadaniem badawczym autora pracy była próba przeprowadzenia głębszej charakterystyki białka soku ziemniaczanego, w celu uzyskania z niego koagulatu, a także próba użycia tego koagulatu jako dodatku do niektórych produktów spożywczych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Alvarez E.F. - Biochem. Biophys. Acta 59 (1962), s. 663.
  2. Bradford M. - Anal. Biochem. 72 (1976), s. 248-254.
  3. Desburough S., Peloquin S.J. - Phytochem. 8 (1969), s. 425.
  4. Eslami M., Stuart D.J., Cohen K.A. - Jour. Chromat. Dec. 18, t.2 (1987), s. 121-138.
  5. Fisch W.W. et al. - Biochem. vol 24, nr 6 (1985), s. 1510-1517.
  6. Fitzpatrick T. et al. - Amer. Pot. Jour. 46 (1969), s. 273.
  7. Fluckinger R., Wilterhalter K. - FEBS Lett, 71 (1976), s. 356-360.
  8. Furuichi N., Suzuki J. - Jour. Phytopath. nr 127 (1989).
  9. Gatfield J.L., Stute R. - Zeitschr. Leb. Untersch.-Forsch. 170.
  10. Gwiazda S. - Studia nad białkami frakcji cytoplazmatycznej. Warszawa: Wyd. SGGW-AR (1988).
  11. Hajasida S., Jasioka H. - Agric. Biol. Chem. 44 (1980), s. 481.
  12. Hass H.G., Grahn D.T., Neurath H. - Biochem, v. 15 (1976), s. 93.
  13. Hnilo J., Okita W. - Plant and Cell. Physiol. 30 (7) (1989), s. 1007-1010.
  14. Hoff J.E., Castro M.D. - Jour, of Agric. and Food Chem. 17 (6) (1969), s. 1328-1331.
  15. Ilsu R.Y., Cleland W.W., Anderson L. - Biochem. 5 (1966), s. 799.
  16. Jaswal A.S. - Amer. Pot. Jour. 66 (12) (1989), s. 835-841.
  17. Jones C. - The National Potato Breeding Program (1968). U.S. Dept. Aopic. cyt. za: Brred Abstr. (1970), s. 5368.
  18. Jürgens O.B. - Acta Chem. 13 (1959), s. 900.
  19. Keilova H., Tomasek V. - Collection Tschech. Chem. Com. 41 (1976), s. 15.
  20. Krełowska-Kułas M. - Badania jakości produktów spożywczych. Warszawa: PWE 1993.
  21. Krop-Wątorek A. - Post. Biochem. 24 (1978), s. 221.
  22. Kruzel M., Morawiecka B. - Prepar. Biochem. 4 (1978), s. 83.
  23. Laemnly U.K. - Nature, vol. 227 London 1970, s. 680-685.
  24. Lindner K., Iaschik S., Korpaczy J. - Quai. Plant Mater. 7 (1969), s. 289.
  25. Lindner P. et al. - Food Chem. 6 (4) (1989), s. 323-335.
  26. Łoginow W. - Biul. Inst. Ziemn. 4 (1969), s. 13.
  27. Meibaum-Katzenellenbogen W. - Acta Bioch. Polon. 2 (1955), s. 274.
  28. Morawiecka B. - Właściwości fizykochemiczne i biologiczne lektyny z ziemniaków. Warszawa: PWN 1969.
  29. Petryniak J. - Post. Hig. Med. Dośw. 33 (1979), s. 147.
  30. Pijanowski E. - Zarys chemii i techn. mlecz., t. 1. Warszawa: PWRiL 1977.
  31. Ryan C. - Biochem. 5 (1966), s. 1952.
  32. Samotus B., Niedźwiedź M., Kołodziej Z. - Biul. Inst. Ziemn. 4 (1969), s. 73.
  33. Sang-Gon Suh et al. - Plant Physiol. 94 (1990), s. 40-45.
  34. Sawardeker J.S., Sloneker J.H., Jeanes A. - Anal. Chem. 37 (1967), s. 1602-1604.
  35. Seibles T.S. - Amer. Pot. Jour. 56 (9) (1979), s. 415-425.
  36. Smith J., Leigstone P.J., Perry J.P. - Clin. Chem. Acta 19 (1968), s. 499.
  37. Soliński J. - Przem. Spoż. 12 (1965), s. 22.
  38. Soliński J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 28 (1971), s. 47.
  39. Soliński J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 28 (1971), s. 57.
  40. Soliński J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 52 (1974), s. 181.
  41. Soliński J., Ziobrowski J., Soliński M. - Prace Nauk. WSE Wrocław 52 (1974), s. 189.
  42. Soliński J., Ziobrowski J. - Prace Nauk. WSE Wrocław 52 (1974), s. 199.
  43. Soliński J. - Prace Nauk. AE Wrocław 69 (1975), s. 111.
  44. Soliński J. - Przem. Spoż. 1 (1971), s. 23.
  45. Soliński J. - Przem. Spoż. 12 (1977), s. 464.
  46. Soliński J. - Prace Nauk. AE Wrocław 251 (1983).
  47. Sommenwald U. et al. - Planta 179 (2) (1989), s. 171-180.
  48. Sonarowska K. - Biul. Inst. Ziemn. 137 (1976).
  49. Szczygłowa M. (red.) - Dobra kuchnia. Praca zbiorowa. Warszawa: 'Watra' 1990.
  50. Szymczak J. - Leksykon podstawowych pojęć jakości wyrobów. Łódź: Wyd. U.Ł. 1988.
  51. Świniarski E., Werner E., Mierzwa Z. - Biul. IHAR 5 (1966), s. 79.
  52. Świniarski E., Floriański T. - Hod. Rośl. Akl. i Nas, 10 (1966).
  53. Świniarski E. - Biul. Inst. Ziemn. 5 (1970), s. 121.
  54. Treveyan W.E., Procter D.P., Harrison J.S. - Nature 166 (1950), s. 444.
  55. Wagner J.R., Anon M.C. - Jour. Food. Sei. v. 55, nr 3 (1990), s. 767-771.
  56. Wierzba-Arabska E., Morawiecka B. - Act. Bioch. Pol. 34 (4) (1987), s. 407.
  57. Zacharius R.M., Krulick S.M., Porter L.W. - Amer. Pot. Jour., s. 48.
  58. Zitnake A. - Jour. of Food Bioch. 12 (3) (1988), s. 183-189.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
0239-8532
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu