BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szczęsna Teresa, Waszkowiak Katarzyna
Tytuł
Zależności między preferencjami a częstotliwością spożycia produktów żywnościowych wśród dzieci i młodzieży
The Correlation between Preferences and Consumption Frequency of Food Products among Children and Students
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 217-224, rys., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Współczynnik korelacji rang Spearmana, Dzieci szkolne, Studenci, Konsumpcja żywności, Preferencje konsumenta, Struktura konsumpcji żywności
Spearman's rank correlation coefficient, School children, Students, Food consumption, Consumer preferences, Structure of food consumption
Uwagi
summ.
Abstrakt
Prowadzone przez autorki badania nad preferencjami pokarmowymi i częstością spożycia różnych grup produktów spożywczych wśród różnych grup ludności, łącznie z młodzieżą i dziećmi, dały możliwość prześledzenia, które produkty są najbardziej preferowane wśród badanych grup konsumentów, a które nie, oraz z jaką częstotliwością je spożywano. Autorkom wydało się celowe zbadanie na ile faktyczna częstość spożycia produktów żywnościowych odpowiada preferencjom pokarmowym konsumentów oraz czy dla wszystkich grup produktów występuje zgodność preferencji i częstości spożycia. Ponad to celem autorek było ustalenie, czy płeć respondentów oraz ich wiek wpływają na zaistnienie powyższych zależności.

The research was based on the questionnaire results conducted in the area of Wielkopolska among 265 children at the age from 7 to 15, 198 youths at the age 16 to 19 and 166 students of Agriculture University at the age f rom 19 to 24 years old. The food preferences (as liking degree) were assessed on a 7-point hedonic scale, whereas the frequency of consumption on a 7-point FACT scale. The following food products were analyzed: milk and dairy products, meat and meat products, bakery products, fruits, beverages, fast food dishes, confectionery and alcohols. The analysis of rank correlation between liking degree and consumption frequency of food products was according to the Spearman s method. According to the analysis made, three food categories have been specified as follows: 1) products, whose consumption is related to preferences (meat and meat products), 2) products, whose consumption is noi related to food preferences (fruits, confectionery and alcohols), and 3) products, whose relation between consumption and preference is dependent on consumers ' sexes (bakery products, milk and dairy products, fast food dishes) and age (beverages). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Babicz-Zielińska E., Przybyłowicz P. 1992: Ocena przydatności niektórych metod testowych w badaniach preferencji żywieniowych w środowisku marynarzy. Zeszyty Naukowe WSM Gdynia, nr 23,13-23.
  2. Baryłko-Pikielna N. 1975a: Metody skalowania. [W: l Zarys analizy sensorycznej. WNT, Warszawa, 270-280.
  3. Baryłko-Pikielna N. 1975b: Testy statystyczne do interpretacji metod kolejności. [W:] Zarys analizy sensorycznej. WNT, Warszawa, 400-413.
  4. Gawęcki J. 1994: Cele í kierunki badań nad preferencjami pokarmowymi. Mat. I Krajowych Warsztatów Żywieniowych, AR, Poznań, 8-9.
  5. Szczęsna T. 1998: Frequency of consuming same food products in households at present market conditions. Materials of I National Congress "Food, Nutrition and Health", Prace IŻŻ, Warszawa, 44-49.
  6. Szczęsna T., Jarosz В., Waszkowiak K. 2000: Upodobania żywieniowe dzieci i ich rodziców w zakresie spożycia napojów. Mat. XXXI Sesji Naukowej KTiChŻ PAN. Poznań, 378.
  7. Szczęsna T., Skrzypiec J. 1994: Częstość spożycia oraz akceptacja produktów i potraw węglowodanowych wśród młodzieży akademickiej. Mat. XXV Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Lublin, 172.
  8. Szczęsna T., Szczepaniak B. 1997: Jakość zdrowotna żywności a jej pożądalność konsumencka. Mat. XXVIII Sesji Naukowej KTiChŻ PAN. Gdańsk, 115.
  9. Szczęsna T., Szczepaniak B., Wawrzyniak A., Waszkowiak K. 2003: Wpływ wieku na preferencje wybranych produktów węglowodanowych wśród dzieci szkolnych z rejonu Koła. Żyw. Człow. Met., nr30, 1/2, 567-571.
  10. Szczęsna T., Waszkowiak K., Poliwoda J. 2001: Preferencje żywieniowe dzieci w zakresie spożycia napojów. Probl. Hig., nr 75, 160-166.
  11. Szczęsna T., Wojtala M. 2003: Wpływ wiedzy żywieniowej, edukacji oraz sytuacji materialnej na preferencje pokarmowe i zachowania żywieniowe studentów Akademii Rolniczej w Poznaniu zamieszkałych w akademiku. Mat. Międzynarodowego Sympozjum Naukowego "Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego". Poznań, 146.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu