BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Turowska Wioletta
Tytuł
Analiza zmian sytuacji dochodowej rolników w świetle reformy rolniczego systemu podatkowego
The Analysis of Changes in the Farmers' Income in the Light of the Reform of Agriculture Tax System
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2004, T. 6, z. 3, s. 226-230, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Pozarolnicza działalność gospodarcza, Rolnictwo, Dochody rolnicze, Reforma rolna, Podatki
Non-agricultural economic activity, Agriculture, Farm household income, Land reform, Taxes
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Opodatkowanie działalności rolniczej różni się od opodatkowania pozarolniczej działalności gospodarczej. Proponowane zmiany w systemie podatkowym mają na celu ujednolicenie zasad opodatkowania. (oryg. streszcz.)

The taxes paid by farmers are different from the taxes from non - agricultural activity. The reform of the agriculture tax system aims at equal treating of rarer and on owner of a small company. The reform of agriculture tax system aims to increase VAT rates, introduce cadastral tax replacing land, forest and estate taxes, introduce income tax which is a general tax and should concern the income of the whole society including farmers. Ań attempt has been made in this article to analyze changes in rammers income in connection to establishing regulations to all tax payers. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Biuletyn Informacyjny (2003): Polskie rolnictwo w UE, MRiRW i ARiMR, Warszawa, 9.
  2. Etel L. (2002): System podatkowy (zarys wykładu).WSFiZ, Siedlce,70-73.
  3. Mastalski R. (2000): Prawo podatkowe. C.H. Beck, Warszawa, 6-32.
  4. Ministerstwo Finansów (2004): Strategia podatkowa, dostępna w internecie: http://www.mofnet.gov.pl
  5. Podstawka M. (2000): System podatkowy w rolnictwie. SGGW, Warszawa, 108-110.
  6. Podstawka M. (2000): System finansowy w rolnictwie na tle integracji Polski z UE. Warszawa, SGGW, 99-100
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu