BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Piekut Marlena
Tytuł
Wykorzystanie analizy kanonicznej do badania spożycia żywności
Źródło
Wiadomości Statystyczne, 2006, nr 9, s. 13-25, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Wydatki gospodarstw domowych, Konsumpcja gospodarstw domowych, Gospodarstwa domowe, Konsumpcja żywności, Analiza kanoniczna
Household expenditures, Consumption in household, Households, Food consumption, Canonical analysis
Uwagi
summ., rez.
Abstrakt
Analiza kanoniczna to jedna z metod analiz wielowymiarowych szacująca związek między dwoma zbiorami zmiennych. W pracy badano wpływ zespołu zmiennych charakteryzujących gospodarstwa domowe na spożycie żywności, napojów oraz tytoniu. Utworzone modele dały dość dobrze odzwierciedlające, istniejące w rzeczywistości powiązania między spożyciem żywności a cechami gospodarstw domowych. Główna rolę w spożyciu żywności odgrywają: wydatki na nią, dochody na 1 osobę w gospodarstwie oraz miejsce jego lokalizacji. Szczególnie widoczne jest to w przypadku: mięsa i przetworów, mleka i przetworów, owoców i przetworów, produktów zbożowych oraz soków.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0043-518X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu