BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cebulak Jan
Tytuł
System HAACP - kontrola jakości w przemyśle spożywczym
The HACCP system vs. quality control in food industry
Źródło
Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa, 2006, nr 11, s. 73-84, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Kontrola jakości, Przemysł spożywczy, Małe i średnie przedsiębiorstwa
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Quality control, Food industry, Small business
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) może być zastosowany w każdej firmie; najczęściej stosuje się go w przemyśle spożywczym. Wdrażanie systemu HACCP daje gwarancję produktu bezpiecznego, o wysokiej jakości, oraz zapewnia prawidłowa, organizację działań na rzecz podnoszenia jakości produkcji. Wyniki badań w ZPOW ,,Pektowin" Jasło wykazały, że najczęstszymi przeszkodami w prawidłowym funkcjonowaniu systemu był brak zrozumienia sensu wprowadzania systemu HACCP ze strony kierownictwa i załogi, lub niechęć do zmian wynikająca z przekonania, ze stosowany do tej pory system jest dobry i nie wymaga poprawiania. (abstrakt oryginalny)

The HACCP System (Hazard Analysis and Critical Control Point) can be applied in every enterprise, however most frequently it is used in food industry. Implementation of the HACCP system guarantees a safe and high quality product, as well as provides a sound organization of operations aiming at the production quality improvement. The research carried out in ZPOW ,,Pektowin" from Jasło bring evidence that most often obstacles in the system functioning result from a lack of understanding among the executives and staff of the sense of the HACCP system introduction, reluctance to change based on the conviction that the contemporary system is good and needs no improvement. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. H. Turlejska, Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Poradnik dla przedsiębiorców, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.
  2. H. Turlejska, U. Pelzner, Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowego, Poradnik dla kierujących zakładem, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.
  3. Praca zbiorowa: Dobre praktyki HACCP - klucz do bezpieczeństwa i jakości żywności, Kongregacja Przemysłowo-Handlowa, Warszawa 2003.
  4. Praca zbiorowa pod red. L. Owczarek: HACCP i higiena żywności, Wydawnictwo Informacji Zawodowej, Warszawa 2002.
  5. Praca zbiorowa: Przewodnik do wprowadzania systemu HACCP w przemyśle owocowo-warzywnym, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 1999.
  6. W. Dzwolak, S. Ziajka, Podstawy zapewnienia bezpieczeństwa żywności w systemie HACCP, Studio 108, Olsztyn 2001.
  7. By przekroczyć bramy Unii Europejskiej, Materiały Instytutu Żywności i Żywienia, ,,Łączy nas Solidarność", ZPOW ,,Pektowin", Jasło, 17 grudnia 2001.
  8. Strategia rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa na lata 2007-2013 (z elementami prognozy do roku 2020), Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, marzec 2005.
  9. Raport System HACCP w ZPOW,, Pektowin " - stan aktualny, przyjęte założenia, Jasło 2003.
  10. T. Pietryga, Chociaż drogi, lecz konieczny, ,,Gazeta Prawna" nr 66 (1431), 5 kwietnia 2005.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0860-6846
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu