BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wyszkowska Zofia
Tytuł
Rachunek kosztów w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej
The Count of Costs in Food Economy Businesses
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2005, nr 1085, s. 391-398, bibliogr. 8 poz.
Tytuł własny numeru
Rachunkowość a controlling
Słowa kluczowe
Studium przypadku, Rachunek kosztów, Gospodarka żywnościowa
Case study, Cost accounting, Food economy
Uwagi
summ.
Abstrakt
Głównym celem pracy jest wskazanie znaczenia rachunków kosztów oraz poznanie sposobu jego prowadzenia w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej. Dane potrzebne do przeprowadzenia analizy pochodziły z przedsiębiorstw rozwijających działalność gospodarczą na terenie woj. kujawso-pomorskiego.

In this article the information about running the count of costs in farm businesses are presented. 41 businesses were analyzed. The data showed different methods of running the count of costs used in farm businesses, bakeries and dairies. In all busineses there are used different kinds of counts of costs which are not modern and not perfect and they need to be improved. The way they function nowadays can not satisfy the managements of businesses.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Andrzejewski M., Potrzeba atestacji systemów informatycznych -wspomagających współczesną rachunkowość przedsiębiorstw, [w:] Historia, wspólczesność i perspektywy rachunkowości w Polsce, red. S. Sojak, Wyd. UMK, Toruń 2003.
  2. Brzezin W., Nowoczesna rachunkowość - skutecznym narzędziem con/rollingu, [w:] Controlling w praktyce zarządzania: problemy, projekty, instrumenty, doświadczenia, red. H. Błoch, Wyd. Profit, Katowice 1998.
  3. Kubiak B., Korowicki A., Zastosowanie zintegrowanych systemów informatycznych w restrukturyzacji procesów gospodarczych. Materiały konferencyjne z cyklu: Komputerowe systemy wielodostępne, ATR, Bydgoszcz 1998.
  4. Licznerska A., Wyszkowska Z., Koszty a decyzje cenowe w przetwórczości mleczarskiej, [w:] Żywienie człowieka. Inżynieria maszyn, ATR, Bydgoszcz.
  5. Nowak E., Rachunek kosztów przedsiębiorstwa, Ekspert, Wrocław, 2001.
  6. Szychta A., Paradygmaty rachunkowości zarządczej, Zeszyty Teoretyczne Rady Naukowej SKwPt. 41, Warszawa 1997.
  7. Wyszkowska Z., Przydatność rachunku kosztów w podejmowaniu decyzji, [w:] Komputerowe systemy wielodostępne, ATR, Bydgoszcz 1999.
  8. Wyszkowska Z., Rola analiz finansowych w zarządzaniu przedsiębiorstwami rolniczymi, ATR, Bydgoszcz 1999.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu