BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czernyszewicz Eugenia
Tytuł
Zachowania żywieniowe konsumentów owoców w Lublinie
Consumption Habits of Fruit Consumers in Lublin
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 50-55, tab., rys., bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Zachowania konsumenta, Owoce, Badania konsumenckie, Preferencje konsumenta, Konsumpcja
Consumer behaviour, Fruit, Consumer research, Consumer preferences, Consumption
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorka przedstawiła wyniki badań przeprowadzonych wśród konsumentów w Lublinie w 2003 r., których celem było poznanie niektórych aspektów spożycia owoców. Stwierdziła, że zimą i wiosną spożywane są głównie jabłka i owoce importowane, a latem i jesienią owoce sezonowe. Konsumenci cenią w owocach przede wszystkim ich smak oraz walory odżywcze i zdrowotne. Owoce najczęściej spożywane są w postaci świeżej i soków owocowych. Świeże owoce jada się najczęściej raz dziennie, głównie jako przekąski na podwieczorek lub drugie śniadanie, natomiast soki i napoje owocowe najczęściej wypijane są do obiadu. Przed spożyciem konsumenci najczęściej myją owoce krótko w wodzie.

The aim of the research conducted in 2003 was to show the habits of consumers in Lublin concerning fruit consumption. The data were acquired in a survey. In total, 300 correctly completed questionnaires were obtained. It was shown that the consumers' preferences varied depending on demographic and socio-economic factors. Most frequently consumed fruits in winter and spring are apples and imported fruits while in summer and autumn they are seasonal fruits. Consumers appreciate such features of fruit as their flavour and nutritional and health values. Fruits are usually consumed fresh or as fruit juice. Fresh fruits are most frequently chosen by women and older people while fruit juice and processed fruits, e.g. fruit yoghurts, are preferred by younger people. Fresh fruits are usually consumed once a day, mainly as snacks for tea and the second breakfast while fruit juice and drinks are most frequently drunk for lunch. Before the consumption, the fruits are usually rinsed. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Czernyszewicz E. 2004: Niektóre aspekty spożycia owoców w Lublinie. Rocz. Nauk. SERIA, t.VI, z.2:30-35.
  2. Falkowska M. 2000: Nawyki żywieniowe i upodobania kulinarne Polaków. Badanie "Aktualne problemy i wydarzenia" CBOS [http://www.cbos.pl].
  3. Kubiak K., Krajewski A., Mirkowska Z. 2001: Spożycie produktów ogrodniczych w Polsce w latach 1990-2000. Wyd. COBRO, Warszawa.
  4. Obst und Gemüseverzehr in Deutschland 2001 : ZMP, CMA Bonn.
  5. Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., Ołtarzewski M., Figurska K. 2003: Badanie indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywiania w gospodarstwach domowych. IŻiŻ, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu