BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czubak Wawrzyniec, Malczewski Jarosław
Tytuł
Ocena mechanizmu dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych
The Assessment of Aid for Consumption of Milk and Milk Products in Educational Establishments
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 56-62, tab., rys., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Finansowanie oświaty, Mleko, Oświata, Konsumpcja
Financing of education system, Milk, Education system, Consumption
Uwagi
summ.
Abstrakt
Rynek mleka i przetworów mlecznych, jako najbardziej wspierany w UE, regulowany jest przez 14 spośród ponad 50 mechanizmów wspólnej polityki rolnej (WPR). Jednym z rozwiązań zagospodarowania nadwyżek produkcji są wprowadzane instrumenty stymulujące popyt wewnętrzny. Autorzy przedstawili zasady, plany i efekty programu dopłat do spożycia mleka w placówkach oświatowych w Polsce. Ich celem była analiza funkcjonowania mechanizmu w pierwszym roku jego implementacji. Ocena pierwszych wyników realizacji programu wskazała na duże, choć regionalnie zróżnicowane zainteresowanie. W drugim roku realizacji programu, niespełna 10% placówek oświatowych wzięło udział w dopłatach do spożycia mleka i przetworów mlecznych.

The implementation of aid for consumption of milk and milk products in educational establishments proved significant, but regionally different, interest in this mechanism. Voivodeship mazowickie and podlaskie were the regions of the biggest importance. In the second year of the aid program less then 10% of educational establishments will take a part in the mechanism. The most common barriers are formal procedures in milk disposal (lack of back, equipment, personnel), co-financing of the mechanism and law popularity of milk consumption at school. The extension of milk product offered for pupils will presumably increase the pupils ' interest in milk and milk product consumption. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych. Procedura ARR nr 5.0.
  2. Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych. 2004: Agencja Rynku Rolnego, Warszawa.
  3. Grochowska R. 2003: Wspólna organizacja rynku mleka i produktów mlecznych w Unii Europejskiej -zasady i mechanizmy działania. Urząd Komitetu Integracji Europejskiej, Warszawa.
  4. Malak-Rawlikowska A. 2004: Sytuacja na rynku mleka Unii Europejskiej przed i po wprowadzeniu systemu kwotowania produkcji, Zagadnienia Ekonomiki Rolne, nr 2(299), str. 87-94.
  5. Mechanizmy Wspólnej Polityki Rolnej na rynku mleka i przetworów mlecznych. 2004: Agencja Rynku i Rolnego, Warszawa.
  6. Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające. Polska Norma (PN-91 A86300).
  7. Pietraszewski A., Wagner W., Wysocki F. 1989: Podstawy agroekonometrii. Wydawnictwo AR w Poznaniu.
  8. Rozporządzenia Rady (WE) Nr 1255/1999 dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych.
  9. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2707/2000 z dnia 11 grudnia 2000 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) Nr 1255/1999 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej do dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla dzieci w instytucjach edukacyjnych (Dz. U. L 311 12.12.2000 str. 37).
  10. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 816/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2707/2000 (Dz.Urz. UE L 153 z 30.04.2004, str. 19).
  11. Ustawa z dnia 4 marca 2005 r. o organizacji rynku mleka i produktów mlecznych, Dz.U. nr 53, poz. 469.
  12. Wysocki F, Lira J. 2003: Statystyka opisowa. Wydawnictwo AR Poznań.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu