BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gołębiewska Barbara
Tytuł
Zróżnicowanie spożycia artykułów żywnościowych i nieżywnościowych w gospodarstwach domowych rolników
The Consumption Differentiation of Food and Other Not-Food Products in the Agricultural Farms
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 71-75, tab., rys., bibliogr. 2 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarstwa domowe, Struktura konsumpcji żywności, Gospodarstwa rolne, Konsumpcja żywności
Households, Structure of food consumption, Arable farm, Food consumption
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania było określenie zróżnicowania w spożyciu artykułów żywnościowych i nieżywnościowych w gospodarstwach domowych rolników. Badania dotyczyły wydatków pieniężnych na spożycie rodziny rolniczej ogółem, w przeliczeniu na l członka rodziny, jak również udziału w spożyciu artykułów pochodzących z własnego gospodarstwa. Zaprezentowano także zróżnicowanie spożycia w gospodarstwach osiągających różny poziom dochodów, posiadających zróżnicowaną powierzchnię UR oraz wykształcenie osób je prowadzących. Badania obejmowały gospodarstwa rolnicze za lata 1991-2001, prowadzące rachunkowość rolną dla potrzeb IERiGŻ.

The main purpose of the article was to present changes of food and not-food products consumption in agricultural farms. They concern general expenses of the farmer s family on the consumption (counted per one family member), and also share in total consumption of products coming from the internal farm production. It was presented also differentiation of consumption informs with deferent profit level, agricultural area and education. The research dates refer to the period 1991-2001. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chmielewska B. 2002: Samozaopatrzenie w rolnictwie. Studia i Monografie nr 110. IERiGŻ, Warszawa.
  2. Sznajder M., Senauer B. Asp E., Kinsey J. 1998: Zmieniający się konsument żywności. Wyd. Horyzont, Poznań.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu