BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jeznach Maria, Siwik Dorota
Tytuł
Zachowania konsumentów na rynku mięsa wołowego po upowszechnieniu informacji o BSE
Consumers' Attitudes on the Beef Market after Disseminate of BSE Information Spread
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 82-85, rys., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Zachowania konsumenta, Badania konsumenckie, Rynek mięsny, Mięso wołowe
Consumer behaviour, Consumer research, Meat market, Beef meat
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania była analiza zachowań konsumentów na rynku mięsa wołowego w 2001 roku, pod wpływem informacji o BSE. Zmianę zachowań deklarowało aż 72% badanych. Zmiana polegała głównie na ograniczeniu zakupu i spożycia mięsa czerwonego (66,7% badanych) po rezygnację z jego konsumpcji (11,1%).

BSE information spread influenced consumers ' attitudes on the beef market in 2001. A change of attitude was declared by 72% of respondents. They would either limit their purchase and consumption of red meat (66.7%) or avoid the consumption altogether (11.1%). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bąk-Filipek E. 2002: Rynek wołowiny w Polsce wobec zagrożeń BSE w Europie. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa, Tom III, zeszyt 4, 86-87.
  2. Denaburski J. 2001 : Choroba BSE - bardzo groźna i nadal z wieloma niewiadomymi. Gospodarka Mięsna, nr 6, 26.
  3. Goryńska E., Witczak A. 2005: Tendencje i prognozy konsumpcji mięsa w Polsce. [W:] Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej (red. Gutkowska, Narojek). Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 192-200.
  4. Lis H. 1999: Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) - objawy i zapobieganie. Gospodarka Mięsna Nr l, 44.
  5. Lis H. 2001: Nowy wariant choroby Creutzfeldta-Jakoba (CJD). Gospodarka Mięsna Nr l, 36.
  6. Lis H. 2001: Refleksje nad gąbczastą encefalopatią bydła (BSE) - rzeczywistość a wyobraźnia. Gospodarka Mięsna, nr 5, 32.
  7. Popowski J. 2001: Choroby prionowe. Realne zagrożenie czy nieuzasadniona psychoza. Wydawnictwo Borgis, nr l, 38.
  8. Urban R. 2001: Rynek wołowiny w Polsce i UE w kontekście zagrożeń BSE i pryszczycą. Gospodarka Mięsna, nr 11, 36.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu