BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jeżewska-Zychowicz Marzena
Tytuł
Środowiskowe uwarunkowania zmian w częstotliwości spożywania wybranych produktów żywnościowych i potraw
Environmental Determinants of the Changes in the Frequency of Eating Selected Food
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 86-92, tab., rys., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Kulturowe uwarunkowania konsumpcji, Ludność miejska, Badania konsumenckie, Ludność wiejska, Model żywienia
Cultural framework of consumption, Urban population, Consumer research, Rural population, Feeding model
Uwagi
summ.
Abstrakt
W pracy zaprezentowano wybrane wyniki badania na temat zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań, przeprowadzonego w 2003 roku wśród kobiet reprezentujących środowisko wiejskie i miejskie. Porównanie opinii kobiet na temat ich zachowań w okresie dzieciństwa oraz obecnie pozwoliło na stwierdzenie dość istotnych zmian, między innymi w rodzajach tłuszczów stosowanych do smarowania pieczywa oraz wykorzystywanych do smażenia potraw, także w asortymencie spożywanych potraw. Kobiety reprezentujące środowisko wiejskie z większą częstotliwością, w porównaniu z reprezentantkami środowiska wielkomiejskiego, spożywały ziemniaki, bigos, zsiadłe mleko, kaszankę, mięso gotowane, pyzy i chleb ze smalcem, natomiast z mniejszą częstotliwością kaszę gryczaną, mięso pieczone i żywność fast food, co potwierdza bardziej tradycyjny sposób żywienia mieszkańców wsi. W środowisku wiejskim odnotowano większe tempo zmian w asortymencie spożywanych produktów i potraw w porównaniu ze środowiskiem miejskim.

The selected results of survey on nutritional behaviours and their determinants were presented in this paper. The survey was carried out in 2003 among women representing urban and rural area. The comparison of women's opinions on nutritional behaviours existing in their childhood and nowadays suggested existence of some changes, for example concerning fat used for spreading bread and for frying, and variety of eaten foods. Women representing rural area consumed more frequently, than women from urban area, dishes typical for traditional polish cuisine. Nevertheless, in rural communities were observed quicker changes in a range of eaten products in comparison with urban ones. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jeżewska M. 1993: Wpływ tradycji na współczesne wzory żywieniowe (na przykładzie analizy zachowań żywieniowych mieszkańców Mazowsza). Praca doktorska. SGGW, Warszawa.
  2. Jeżewska-Zychowicz M. 1996: Zachowania żywieniowe a proces edukacji żywieniowej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  3. Jeżewska-Zychowicz M. 2004: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  4. Narojek L. 1993: Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa.
  5. Pięć filozofii jednego talerza 2005: [http://www.pentor.pl/19973.xml?MEDIA=pop, 16.06.2005].
  6. Polski głód świata 2005: [http://www.pentor.pl/19970.xml?MEDIA=pop, 16.06.2005].
  7. Reduta schabowego, czyli polski patriotyzm kulinarny. 2005: [http://www.pentor.pl/19963.xml?MEDIA=pop, 16.06.2005].
  8. Sygnowska E., Waśkiewicz A., Pardo B. 1997: Zmiany zwyczajowego sposobu żywienia populacji Warszawy objętej programem Pol-MONICA w latach 1984-1993. Żyw. Człow. Metab., 24, 3, 234-249.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu