BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kowrygo Barbara, Murdzek Jolanta, Piekut Marlena
Tytuł
Spożycie miodu w polskich gospodarstwach domowych w latach 2001-2003
Consumption of Honey in the Polish Households in 2001-2003
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 128-134, tab., rys., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Miód, Budżet gospodarstwa domowego, Konsumpcja żywności
Honey, Budgets of households, Food consumption
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem autorów była szczegółowa analiza konsumpcji miodu w gospodarstwach domowych na podstawie danych opracowanych przez GUS za lata 2001 i 2003, z uwzględnieniem źródła utrzymania, wysokości dochodu, miejsca zamieszkania, poziomu wykształcenia głowy rodziny, a także fazy cyklu życia rodziny, opisywanej przez dwie zmienne: typ biologiczny rodziny i fazę cyklu rozwoju.

In Poland the consumption of honey, compared to other countries of our region, is low and highly diversified in particular groups of households. The aim of our study was to find the differences in level of intake of this product based on individual database from CSO household budget surveys in 2001 and 200J. The consumption of honey varied between 0,11-1,57 kg per capita in 2001 and 0,17-1,60 kg per capita in 2003. All examined factors: life-cycle of family, income and source of existence were significantly related to consumption level. The intake of honey was only slightly influenced by education of head of the family mi place of living of household. In 2001-2003 a 20% growth was observed in consumption of honey, while in households of couples and older persons the significant decline was noticed. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bąk В., Bratkowski J., Wilde J. 2000: Pszczelarstwo w opinii studentów Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego. Biuletyn Naukowy, 1835-1843.
  2. Dembińska M. 1963: Konsumpcja żywnościowa w Polsce średniowiecznej. Instytut Historii Kultury Materialnej Polskiej Akademii Nauk, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, Wrocław.
  3. FAOSTAT 2005. FAO Food Balance Sheets. [Http://www.fao.org].
  4. GUS 2002: Baza indywidualnych danych z badań budżetów gospodarstw domowych GUS za rok 2001. GUS, Warszawa.
  5. GUS 2004: Baza indywidualnych danych z badań budżetów gospodarstw domowych GUS za rok 2003. GUS, Warszawa.
  6. Kałużny E. 2001 : Apifitoterapia w żywieniu, profilaktyce i leczeniu. Cz. I. Wiadomości Zielarskie, nr 11,20; 34.4.
  7. Kowrygo B., Murdzek J. 2004: Konsumpcja miodu w Polsce. [W:] Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego. Materiały Międzynarodowej Konferencji Naukowej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 593-598.
  8. Marzec J. 2002: Uwarunkowania demograficzno-ekonomiczne zachowań konsumentów miodu. Handel Wewnętrzny, Numer Specjalny, 129-132.
  9. Pikul J., Czapski J. 1998: Jedno- i dwucukry. [W:] Gawęcki J. (red.) Współczesna wiedza o węglowodanach. Wydawnictwo AR w Poznaniu, Poznań.
  10. Popek S. 2001: Studium identyfikacji miodów odmianowych i metodologii oceny właściwości fizykochemicznych determinujących ich jakość. Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków.
  11. Sato T., Miyata G. 2000: The nutraceutical benefit, part III: honey. Nutrition, no 16, 468-469.
  12. Wróblewski R. 1991: Polskie pszczelarstwo. Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wydawnictwo Akademii Nauk, Wrocław.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu