BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Królikowski Zenon
Tytuł
Konsumpcja wybranych artykułów żywnościowych - trendy okresu 1950-2003
Consumption of Selected Foodstuffs - Trends of Period 1950-2003
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 156-163, rys., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Konsumpcja żywności, Wielkość spożycia, Odżywianie się Polaków
Food consumption, Volume of consumption, Eating habits of Polish people
Uwagi
summ.
Abstrakt
Proces przemian struktury konsumpcji żywności w Polsce jest uwarunkowany dochodami ludności, cenami żywności, nawykami żywieniowymi, zaleceniami lekarzy i dietetyków oraz innymi czynnikami. Autor przedstawił zmiany spożycia podstawowych artykułów żywnościowych w okresie minionych kilkudziesięciu lat.

Income of households, the price of food, tradition and different factors determine the size of food consumption. The paper presents changes consumption of selected food products from beginning of fiftieth to present days. On basis of empirical data of Central Statistical Office were estimated the functions of trends for three periods: 1950-2003, 1950-1980 and 1981-2003 and group of basic food products: meat, milk, butter, cereals, potatoes, vegetables and fruit. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bobrowicz R. 1991: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1990. Maszynopis. Akademia Rolnicza, Szczecin.
  2. Hofman K. 1998: Kształtowanie się rynku spożywczego w Polsce. Wieś i Rolnictwo nr 2, Warszawa. Uwaga: brak powołania w tekście
  3. Kos C. 1988: Tendencje spożycia żywności w wybranych krajach RWPG i EWG. PWN, Warszawa.
  4. Roczniki Statystyczne RP, 1994-2004: Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  5. Sekuła W. 1970: Tendencje i struktura spożycia artykułów żywnościowych w latach 1958-1967 w ujęciu regionalnym. IŻiŻ. Warszawa.
  6. Życki W. 1970: Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce. WNT, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu