BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szybiga Krystyna
Tytuł
Spożycie mięsa drobiowego a wolumen produkcji rolniczej w Polsce na tle tendencji unijnych i światowych
Poultry Consumption and Volume of Agriculture Production in Poland on Background of European Union and World Trends
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 245-252, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Mięso drobiowe
Meat market, Poultry meat
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedmiotem analizy były zmiany zachodzące w zakresie spożycia i podaży mięsa drobiowego w Polsce na tle zmian światowych, ze szczególnym uwzględnieniem krajów unijnych. Autorka ustaliła poziom samowystarczalności analizowanych krajów i przedstawiła szanse Polski m.in. na rynku wspólnotowym, wynikające z możliwości produkcyjnych drobiu przekraczających poziom krajowej konsumpcji.

Object of analysis are changes in range of consumption and supply of poultry meat in Poland on background of world's changes with particular treatment of union countries. Level of self-sufficiency of analyzed countries was established and opportunities for Poland were pointed la. on union market, which are result of poultry production possibilities over level of domestic consumption. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dybowski G., Kobuszyńska M. 2002: Analiza przekrojowa rynku drobiu i jaj oraz strategia rozwoju do 2005 roku. IERiGŻ. Warszawa, 8.
  2. FAO 2005: Statistical Databases. Internet http://www.fao.org.
  3. Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. Studia i monografìe. IERiGZ. Warszawa, nr 96, 9-14, 220-232.
  4. Gulbicka B., Kwasek M. 2004a: Poziom wyżywienia w krajach nowo przyjętych do Unii Europejskiej. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2(299), 21-37.
  5. Gulbicka B. Kwasek M. 2004b: Spożycie żywności w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Studia i monografie. IERiGŻ, nr 123, 85-99.
  6. Hofman K. 1999: Rynek spożywczy w Polsce. Wieś i Rolnictwo, nr 2(103), 62-63.
  7. Kowrygo B. 2003: Polityka wyżywienia w Polsce na początku XXI wieku. Przemysł Spożywczy, nr 9, 14-17,22.
  8. Szybiga K. 2005: Unijny rynek mięsa drobiowego. Roczniki Naukowe SERIA, t. VII, zeszyt 2.
  9. Wężyk W., Krawczyk J. 2003: Rozwój krajowego drobiarstwa w perspektywie integracji z Unią Europejską. Wieś Jutra, nr 3 (56), 27-29.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu