BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Siekierski Jan
Tytuł
Kierunki rozwoju współczesnej ekonomii i jej główne kwestie metodologiczne
Directions of Contemporary Economy and its Main Methodological Issues
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2004, T. 6, z. 5, s. 88-94, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Ekonomia, Teoria ekonomii, Metodologia ekonomii
Economics, Economic theory, Economic methodology
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W artykule zarysowano ważniejsze tematy i kontrowersje zawarte w różnych szkołach i kierunkach współczesnej myśli ekonomicznej.

The article presents two issues, first referring to the development of main schools of contemporary economy divided into directions of main stream determined as heterodox which contribute new, extra-economic aspects of theoretical investigations (institutions and politics). The other issue concerns some more important methodological issues of contemporary economy. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Begg D., Fischer S., Dorbusch R. (2000): Ekonomia. PWE, Warszawa, T. l i 2.
  2. Blaug M. (1995): Metodologia ekonomii. PWN, Warszawa.
  3. Burda M., Wypłosz C. (1995): Makroekonomia. Podręcznik europejski. PWE, Warszawa.
  4. Leidler D., Estrin S. (1991): Wstęp do mikroekonomii. Wyd. Gebethner i S-ka, Warszawa.
  5. Nasiłowski M. (2000): System rynkowy. Podstawy mikro i makroekonomii. Wyd. Key Text, Warszawa.
  6. Milewski R. (2002): Elementarne zagadnienia ekonomii. PWN, Warszawa.
  7. Praca zbiorowa pod red. R. Pajdy (2001): Wybrane zagadnienia współczesnej ekonomii. Wyd. AGH, Kraków.
  8. Rybarski A. (2001): Metodologiczne aspekty rozwoju ekonomii w zbiorze Dylematy transformacji. Wyd. MWSE Tarnów.
  9. Siekierski J. (2003): Metodologia ekonomii i jej zastosowanie w badaniach ekonomiczno-rolniczych. Wyd. SERÍA, Warszawa-Poznań.
  10. Siekierski J. (2003): Behawioralne aspekty zachowań aktywizujących w gospodarce rynkowej. Wyd. AR, Szczecin.
  11. Snowdon B., Kane H., Wynarczyk P. (1998): Współczesne nurty teorii makroekonomii. PWN, Warszawa.
  12. Wiszniewski Z. (1994): Mikroekonomia współczesna. Syntetyczne ujęcie. Wyd. CEiRB, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu