- Autor
- Parzuchowski Lech
- Tytuł
- Konkurencyjność polskiej żywności
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, 2006, nr 10, s. 23
- Słowa kluczowe
- Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Polityka rolna, Żywność
Competitiveness of the food economy, Agricultural policy, Food - Uwagi
- Zawiera wykresy: Struktura wartości eksportu produktów rolno-spożywczych w 2005 roku; Porównanie cen producenta podstawowych produktów spożywczych w Polsce i w Niemczech w 2005 roku
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Kraj/Region
- Polska
Poland - Abstrakt
- Omówienie wyników prac prezentowanych na seminarium Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB w ramach Wieloletniego (2005-2009) Programu Badawczego pt.: "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Opracowania wykazują między innymi, że po akcesji Polski do UE wzrósł eksport rolno-spożywczy (głównie mięsa i jego przetworów, owoców i warzyw, a także produktów mleczarskich) oraz że konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego jest wysoka. Jej podstawowym źródłem są niższe koszty produkcji. (abstrakt oryginalny)
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol