BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Parzuchowski Lech
Tytuł
Konkurencyjność polskiej żywności
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, 2006, nr 10, s. 23
Słowa kluczowe
Żywność, Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Polityka rolna
Food, Competitiveness of the food economy, Agricultural policy
Uwagi
Zawiera wykresy: Struktura wartości eksportu produktów rolno-spożywczych w 2005 roku; Porównanie cen producenta podstawowych produktów spożywczych w Polsce i w Niemczech w 2005 roku
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Omówienie wyników prac prezentowanych na seminarium Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB w ramach Wieloletniego (2005-2009) Programu Badawczego pt.: "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Opracowania wykazują między innymi, że po akcesji Polski do UE wzrósł eksport rolno-spożywczy (głównie mięsa i jego przetworów, owoców i warzyw, a także produktów mleczarskich) oraz że konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego jest wysoka. Jej podstawowym źródłem są niższe koszty produkcji. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu