BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kurzawa Izabela, Wysocki Feliks
Tytuł
Preferencje konsumpcyjne żywności w Polsce w układzie grup społeczno-ekonomicznych ludności
Preferences for Food Consumption in Poland by the Social and Economic Groups of the Population
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 277-288, tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Profil konsumenta, Konsumpcja żywności, Modele ekonometryczne, Preferencje konsumenta
Customer profile, Food consumption, Econometric models, Consumer preferences
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorzy podjęli próbę analizy kształtowania się preferencji konsumpcji wybranych artykułów żywnościowych w gospodarstwach domowych rolników w relacji do innych grup społeczno-ekonomicznych ludności - pracowników, pracujących na własny rachunek, emerytów, rencistów, utrzymujących się z niezarobkowych źródeł. Za podstawę źródłową analizy przyjęli niepublikowane dane mikroekonomiczne pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych prowadzonych przez GUS w Polsce (analizowana próba roczna liczyła 32 452 gospodarstw domowych). Analiza została oparta na ekonometrycznych modelach wydatków oraz spożycia przy zastosowaniu potęgowo-wykładniczej funkcji popytu. Przeprowadzone badanie wykazało wyraźne różnice w preferencjach konsumpcji artykułów żywnościowych między gospodarstwami domowymi rolników a gospodarstwami z innych grup społeczno-ekonomicznych. Wysoka skłonność do konsumpcji mięsa, mleka, jaj, tłuszczów zwierzęcych oraz warzyw przez rolników wynika z faktu wykorzystania własnej produkcji do konsumpcji w ich gospodarstwach domowych.

The attempt has been made in the paper to analyse the consumption preferences for the selected food products in the social and economic groups of the population, i.e. employees, people working on their own, farmers, pensioners, making their living out of the non-salary sources. The analysis has been based on the unpublished microeconomic data generated from the studies on household budgets conducted by the main statistical office (GUS) in Poland (analysed annual sample makes 32 425 households). The econometric models based on power and exponential function of expenditures and consumption has been used here. Clear differences in food consumption preferences between farmer households and the households of the other social and economic groups of the population have resulted from the study. High preference of farmers for consumption of meat, milk, eggs, animal fats and vegetables is caused by the possibility to use their own production for consumption in their households. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chmielewska B. 2000: Spożycie żywności w gospodarstwach domowych rolników. Studia i Monografie nr 97. Wydawnictwo IRiGŻ, Warszawa.
  2. Deaton A., Case A. 1988: Analysis of Household Expenditures. Living. Standards Measurement Study Working Paper No. 28. The World Bank, Washington.
  3. Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. Studia i Monografie, nr 96 IERiGŻ, Warszawa.
  4. Kowrygo B., Laskowski W. 2000: Tendencje zmian w konsumpcji żywności w Polsce w latach 1988-1998 oraz prognoza spożycia do 2005. SGGW, Warszawa.
  5. Metodyka badań budżetów gospodarstw domowych 1999: Zeszyty metodyczne i klasyfikacje. GUS, Warszawa.
  6. Michalski E. 1971: Badania rynku w przedsiębiorstwach przemysłowych i handlowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  7. Podolec B. 2000: Analiza kształtowania się. dochodów i wydatków ludności w okresie transformacji gospodarczej w Polsce. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa-Kraków.
  8. Rudnicki L. 2000: Zachowanie konsumentów na rynku. PWE, Warszawa.
  9. Sojkin B. 1994: Determinanty konsumpcji żywności. Analiza hierarchiczna. Zeszyty Naukowe, seria II, Akademia Ekonomiczna, Poznań.
  10. Welfe W. 1978: Ekonometryczne modele rynku. Modele konsumpcji. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  11. Więcek J., Zaborowska D. 2002: Spożycie żywności w polskich gospodarstwach domowych. Wiadomości Statystyczne nr 4. Wydawnictwo GUS i PTS, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu