BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Adamczyk Piotr
Tytuł
Wydajność pracy i jej zróżnicowanie w przemyśle spożywczym w Polsce
Labour Productivity and its Diversification in Food Industry in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 7-10, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Wydajność pracy, Zatrudnienie w przemyśle, Zatrudnienie w rolnictwie
Food industry, Food production, Labour efficiency, Employment in industry, Employment in agricultural sector
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono zmiany w produkcji sprzedanej, zatrudnieniu i wydajności pracy w poszczególnych gałęziach przemysłu spożywczego w Polsce. Analizę przeprowadzono dla lat 1998-2004, w oparciu o dane Głównego Urzędu Statystycznego. Oceny zróżnicowania wydajności pracy w przemyśle spożywczym dokonano przy wykorzystaniu miar statystyki opisowej. (oryg. streszcz.)

The article presents the changes of sold production, as well as the level of employment and labour productivity in food industry within the years 1998 and 2004. In the mentioned period there was an increase in labour productivity and simultaneous decrease in employment. The highest productivity increase was stated in fish and fruit-vegetables industry, -while in the least extent in meat and the other food products industry. The characteristic of food industry is its big diversity of labour productivity between different branches. The statistical analysis indicates that in the presented period this tendency has intensified. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chechelski P., Morkis G. 2002: Wydajność pracy w przemyśle spożywczym Polski i Unii Europejskiej. Studia i monografìe. lERGiŻ, z. 112, Warszawa, 16.
  2. Rocznik Statystyczny Przemysłu 1995-2005. GUS, Warszawa.
  3. Starzyńska W. 2002: Statystyka praktyczna. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 78.
  4. Zielińska-Glębocka A. 2004: Analiza produkcyjności polskiego przemysłu. Aspekty metodyczne i empiryczne. Ekonomista Nr 3, 350.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu