BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jaślan Wiktor
Tytuł
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Źródło
Gospodarka Materiałowa i Logistyka, 2007, nr 1, s. 27-29
Słowa kluczowe
Bezpieczna żywność, Bezpieczeństwo produktów, Towaroznawstwo żywności, Opakowalnictwo, Opakowania produktów spożywczych, Wodociągi, Dyrektywy WE, Dyrektywy UE
Safe food, Safety of products, Food commodities, Packaging science, Food packaging, Waterworks, EC directives, EU directives
Abstrakt
Problematyka bezpieczeństwa żywności i żywienia cieszy się dużym zainteresowaniem, a sprawy te regulują liczne akty prawne. Na szczególną uwagę zasługuje ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniu, a także wymienione w przepisach obowiązujących w tej materii rozporządzenia Rady i Komisji WE, dyrektywy UE i inne regulacje. Autor w artykule niniejszym zajął się tą problematyką. Podjął w nim zagadnienie ogólnych wymagań dotyczących udzielania zezwoleń i szczególnych środków prawnych, nietoksycznego opakowalnictwa produktów spożywczych, a nawet stacjonarnych instalacji wodociągowych. Tekst jest oparty na stosownej wykładni obowiązującego prawa w tym zakresie.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1231-2037
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu