BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zwierzyk Justyna, Żelazna Krystyna
Tytuł
Zachowania nabywcze polskich konsumentów na rynku produktów żywnościowych jako jeden z elementów marketingu żywnościowego
Polish Consumer Preferences on the Food Products Market as One of the Food Marketing Elements
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 296-303, tab., rys., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Zachowania konsumenta, Rynek żywności, Preferencje konsumenta
Consumer behaviour, Food market, Consumer preferences
Uwagi
summ.
Abstrakt
W ramach dokonanej analizy zwyczajów zakupowych Polaków, autorki przedstawiły preferencje badanych osób dotyczące wyboru miejsca, częstotliwości, czasu oraz kwot pieniężnych przeznaczanych na nabywanie produktów żywnościowych. Badanie przeprowadziły metodą ankietową na przełomie 2003/2004 roku, na próbie 500 pełnoletnich osób z województwa mazowieckiego.

This article focuses on buying preferences of customers on food products market. The survey was carried out on the turn of 2003/2004 and included 500 people, inhabitants of the cities within Mazovia voivodship. After analysing the customs of customers, one can recognize important questions as follows: the choice of the food shopping places connected with various product groups, the frequency of buying food products in the context of the days of the week, the average time spent on buying everyday and periodical shopping, — the average sum of expenditure on food products in various places with emphasis on single spendings. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baruk A. 2003: Zwyczaje zakupowe polskich nabywców na rynku produktów żywnościowych. [W:] Marketing w strategiach rozwoju sektora rolno-spożywczego. Materiały konferencyjne Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 136,139.
  2. Kieżel E. 2002: Konsument i jego wybory rynkowe. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Katowice, 66.
  3. Kos C., Szwacka-Salmonowicz Л. 1997: Marketing produktów żywnościowych. PWRiL, Warszawa, 10-14.
  4. Materiały konferencyjne Wyższej Szkoły Społeczno-Ekonomicznej 2004: Społeczna rola współczesnego marketingu. [W:] Żelazna K: Marketing produktów żywnościowych i rola jego instrumentów w kształtowaniu zachowań nabywczych konsumentów. Wydawnictwo Fundacja Innowacja, Warszawa, 89-91.
  5. Solska J. 2001: Tu się. handluje, tu się faluje. Polityka, nr 40, 68-70.
  6. Witczak J. 2003: Jakość żywności jako czynnik wpływający na decyzje nabywcze konsumentów. Marketing i Rynek, nr 8, 14.
  7. Woś J., Rachocka J., Kasperek-Hoppe M. 2004: Zachowania konsumentów - teoria i praktyka. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, 16.
  8. Żelazna K., Kowalczuk L, Mikuta B. 2002: Ekonomika konsumpcji - elementy teorii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 48-49.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu