BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zabrocki Romuald, Babicz-Zielińska Ewa
Tytuł
Postawy konsumentów wobec cateringu jako nowej formy usług żywieniowych
Consumers Attitudes towards Catering as New Form of Food Services
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 289-295, tab., rys., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Usługi konsumpcyjne, Konsumpcja żywności, Zachowania konsumenta, Model żywienia
Consumer services, Food consumption, Consumer behaviour, Feeding model
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorzy przedstawili wyniki oceny postaw konsumentów Trójmiasta względem cateringu. Ocenie podali stopień zainteresowania konsumentów cateringiem oraz ważność czynników wpływających na wybór tej usługi. Podjęli również próbę wyodrębnienia segmentu (typologii) konsumentów zainteresowanych usługami cateringowymi.

In last years the increase of Polish consumers interest with the offer of nutritional services was noticed. There on influence both the change of the lifestyle, the height of the society wealth, as also dynamically being developed, under the executioner quantitative and generic, the market of nutritional services. One of the non-typical nutritional services arousing more and more greater interests of consumers is catering. The results of estimation of Trinity City consumer s attitudes results in relation to this form of services were presented in this article. The degree of the consumers interest with catering and the factors influenced on the choice of this form of service were estimated. The attempt of separating of the consumers segment (the typology) of interested with catering services was undertaken. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Czarniecka-Skubina E. 2002: Catering - usługi party service. Przy stoliku, nr 5/02.
  2. Jones P. 1993: Food Service Operations. Cesseli.
  3. KD 2003:, Wyróżniony LOT Catering. Nowości Gastronomiczne, nr 4.
  4. Krajewski K., Okólska A. 2001: Usługi cateringowe jako szansa wykorzystania atrakcji turystycznych regionu kaszubskiego. Problemy Turystyki i Hotelarstwa, nr l, Wyższa Szkoła Morska, s. 49-53.
  5. Makowski A. 2002: Catering w krajach gospodarki rynkowej. Poradnik .Restauratora nr 2.
  6. Pohl K. 1999: Uroki cateringu, czyli bankiet na polanie. Przegląd Gastronomiczny, nr 7.
  7. Roehse M. 2000, Road map to the German Market. Global Agriculture Information Network, Raport nr GM0304 z dnia 9 marca.
  8. Sypień T. 2002: Catering - branża z przyszłością. Przy stoliku, nr 1-2.
  9. Taylor JE., Taylor J. 1990: Mastering Catering Theory, MacMillian Education Ltd.
  10. Weiss E., Weiss H. 1997: Catering Handbook. International Thomson Publishing.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu