BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jarzębowski Sebastian
Tytuł
Wdrażanie systemów zarządzania jakością
Initiating of Quality Management Systems
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 58-62, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Jakość, Zarządzanie jakością, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Przemysł spożywczy, Normy ISO 9000
Quality, Quality management, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Food industry, ISO 9000
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Przedstawiono problematykę związaną z wdrażaniem systemu zarządzania jakością oraz dokonano przeglądu takich systemów w przemyśle rolno-spożywczym.

After joining the EU, the food market in Poland has been subjected to higher quality standards that an governed by the law and the consumers. The goal of these policies is to assist informing standardized goods ani to organize a cost-effective division of labour. Farms and businesses in the food industry are confronted with the task of adjusting their businesses to this new situation in order to maintain their existent market capacities as well as io aquire new markets. In order to solve these problems, a framework of legislation was created. In the EU there exists such a concai in the form of the ISO 9001. Further, the HACCP functions in hygiene regulation. Both of these systems actas organizational frameworks for quality management. The goal of this provision is to establish greater customer satisfaction that increases due to higher quality sensibility from the consumer. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Broniewska G. 1998: Przez jakość do wspólnego rynku. Problemy jakości 3, 14-17.
  2. Kijowski J. 1999: Systemy produkcji drobiu I produktów drobiarskich o gwarantowanej jakości. Schiefer, Heibig, i 50-56.
  3. Baitinger A. 1997: Qualitätssicherung bei der Herstellung von Getreidemahlerzeugnissen aus Weizen md S Roggen. Universität Hohenheim 1997, 10-12.
  4. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. 2002: Food quality management - a techno- managerial approach. Wageningen.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu