- Autor
- Judzińska Agnieszka
- Tytuł
- Produkcja żywności pochodzenia roślinnego w Polsce na tle UE (sektor zbożowy, olejarski i cukrowniczy)
Production of Vegetable Food in Poland Against European Union (Cereal, Oil and Sugar Sector) - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 81-85, bibliogr. 6 poz.
- Słowa kluczowe
- Gospodarka żywnościowa, Produkcja żywności, Rolnictwo, Produkcja roślinna, Produkcja zboża, Olej jadalny, Produkcja cukru
Food economy, Food production, Agriculture, Crop production, Corn productions, Edible oil, Sugar production - Uwagi
- synopsis, summ.
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Artykuł porównuje produkcję żywności pochodzenia roślinnego w Polsce oraz Unii Europejskiej. Przedstawia strukturę oraz poziom produkcji trzech głównych działów gospodarki żywnościowej, tj. sektora zbożowego, olejarskiego oraz cukrowniczego. (oryg. streszcz.)
The article compares production of vegetable food among Poland and the European Union. It presents structure and level of production in three main branches of nutritive economy: grain, oil and sugar sector. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Chudoba Ł. 2006: Rynek cukru na początku sezonu 2005/06. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 1.
- Dane: EUROSAT, FAO, COCERAL, Oil World, GUS.
- Łopaciuk W. 2005: Raport o stanie i perspektywach rozwoju sektora zbożowo-paszowego w Polsce. IERiGŻ-PIB.
- Praca zbiorowa pod redakcją Seremak-Bulge J., Rowińskiego J. 2005 : Podstawowe rynki rolne w pierwszym roku po integracji Polski z Unią Europejską. IERiGŻ-PIB.
- Rosiak E. 2005: Rok po akcesji - rynek rzepaku. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 11.
- Szajner P. 2005: Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży cukrowniczej w Polsce. IERiGŻ-PIB.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol