BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kozłowski Wojciech
Tytuł
Zmiany popytu na produkty mleczarskie w Polsce w latach 1997-2004
Demand Changes for Diary Products in Poland in 1997-2004
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 96-100, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja rolna, Mleko, Przemysł mleczarski, Przetwórstwo mleka, Produkcja mleka, Rynek przetworów mlecznych
Agricultural production, Milk, Dairy industry, Milk processing, Milk production, Dairy market
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczących zmian zachodzących w obszarze spożycia produktów mleczarskich, ich cen detalicznych oraz charakteru i kierunku rozwoju wielkości segmentów rynku produktów mleczarskich. Przeprowadzone analizy porównawcze wskazują, że zwiększa się potencjał rynku jogurtu, napojów mlecznych oraz serów dojrzewających i topionych, a zmniejsza się wielkość rynku serów twarogowych, śmietany i śmietanki oraz mleka spożywczego. (oryg. streszcz.)

The objective of the paper was to determine the changes, which appeared on the potential dairy market in Poland in the years 1997-2004. In order to obtain the aim, an attempt was made to determine the demand, prices and market potential of dairy products. As a result of the observed changes the potential of dairy markets are changing considerably to the advantage of yogurt, drink milks and hard and proceeded cheese markets. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gornowicz M. 2003: Polskie mleczarstwo w aspekcie konkurencyjności na jednolitym rynku Unii Europejskiej. Wydawnictwo UWM w Olsztynie, 46-47.
  2. Górska-Warsewicz H. 2005: Rozwój rynku produktów mleczarskich. Przemysł Spożywczy, nr 10, 20-23.
  3. Kozłowski W., Figiel S. 2003: Rynek mleka UHT w Polsce na tle krajów UE. Przemysł Spożywczy, nr 6, 48.
  4. Pietrzak M. 2004: Koncentrować produkcję. Przegląd Mleczarski, nr 4, 16-20.
  5. Rynek mleka - stan i perspektywy. 1999-2005. IERIGŻ, ARR, MRiRW, nr 16, 18, 22, 26, 28.
  6. Seremak-Bulge 3. 2004: Polskie mleczarstwo w poszerzonej Unii. Przemysł Spożywczy, nr 10, 2-7, 42.
  7. Szajner P. 2005: Handel zagraniczny produktami mleczarskimi. Przemysł Spożywczy, nr 3, 8-10.
  8. Świetlik K. 2003 : Produkcja i konsumpcja mleka w krajach UE oraz w Polsce (cz. 1). Przegląd Mleczarski, nr 9, 328-331.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu