BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Górska-Warsewicz Hanna
Tytuł
Perspektywy rozwoju marek w sektorze rolno-spożywczym po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Perspectives of Brands Development in Food Sector after EU Integration
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 220-226, tab., bibliogr. 10 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Marka produktu, Produkcja rolna, Przemysł spożywczy, Przewaga konkurencyjna, Marka przedsiębiorstwa, Integracja gospodarcza Polski z UE
Product brand, Agricultural production, Food industry, Competitive advantage, Enterprise's brand, Poland's economic integration with the EU
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania było przedstawienie kierunków rozwoju marek w sektorze rolno -spożywczym w Polsce. Szczególną uwagę zwrócono na kierunki rozwoju marek w latach 2002-2003 oraz opinie i spodziewane zmiany po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Badania przeprowadzono w formie wywiadów indywidualnych z przedstawicielami przedsiębiorstw sektora: mleczarskiego, przetworów owocowo-warzywnych, mrożonek oraz produktów dla dzieci.

Brand development is associated with the process of company's identification, building the added value and achieving competitive advantage. For food companies, strong brand is treated as a main marketing tool for further development especially in the respect of EU integration. The aim of this study was to analyse direction of rands development and their positioning. The empirical research were conducted in 2002-2003 in the form of individual interviews with 100 representatives of food companies from sales and marketing department. For food companies brands development give guarantee of maintenance on the market, strength to fight with competitors and perspectives for further development. They are elements strengthening the competitive advantage of company. Modifications of products and packaging were the main directions of new brand development in 2002-2003. The intensification of activity related to brand development and brand-related strategy will be observed after EU integration. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Aaker D. A., Managing Brand Equity: Capitalizing on the Value of a Brand Name, The Free Press, New York 1991.
  2. Altkorn J., Strategia marki, PWE, Warszawa 1999.
  3. Kail J., Silna marka, PWE, Warszawa 2001.
  4. Mruk H., Rutkowski I.P., Strategia produktu, PWE, Warszawa 1999.
  5. Presz K., Badania wizerunku i pozycjonowania marki, "Marketing w Praktyce" 2001, nr 12, s. 9-11.
  6. Przybyłowski K., Hartley S. W., Kerin R. A., Rudelius W., Marketing, Dom Wyd. ABC, Warszawa 1998.
  7. Sadowski J., Skuteczne wprowadzanie marki, "Marketing w Praktyce" 2001, nr 11, s. 8-10.
  8. Urbanek G., Koncepcja kapitału marki, "Marketing i Rynek" 2000, nr 5, s. 8-10.
  9. Urbanek G., Marka a przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa, "Marketing i Rynek" 2000, nr 8-9, s. 8-12.
  10. Urde M., Brand Orientation - A Strategy Survival, "Journal of Consumer Marketing" 1994, nr 3, s. 18-22.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu