BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Janicki Kazimierz
Tytuł
Człowiek i środowisko czynnikami warunkującymi jakość żywności
Man and Environmental the Factors Conditioning a Quality of the Food
Źródło
Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja w Krakowie, 2001, nr 78, t. 1, s. 143-154, bibliogr. s. 152-154
Słowa kluczowe
Jakość produktów żywnościowych, Konsumpcja żywności, Model żywienia, Materiały konferencyjne
Food quality, Food consumption, Feeding model, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
Człowiek swoją działalnością gospodarczą, wytwórczą, odkrywczą, konsumpcyjną itp. bardzo często powoduje degradację i kontaminację poszczególnych komponentów otaczającego go środowiska. Tym samym doprowadza do skażenia czynnikami chorobotwórczymi produktów spożywczych i wody konsumpcyjnej, a także do niekorzystnych zmian ich składu mineralnego i w konsekwencji do rozwoju określonych chorób.

The natural environment surrounding the human body e.g. water, soil, plants, air, animals and others people conditions the human health by the influence of his internal (biochemical) environment. These influences chiefly via tropic chain conditions the human health and human diseases either directly or in directly, individual or complex. Therefore many diseases of man hind can be called "the diseases environmental conditioned".(short original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0239-9342
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu