BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bujak Tadeusz
Tytuł
Rola gospodarki żywnościowej w ochronie zdrowia
Role of Food Economy in the Public Health Protection
Źródło
Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja w Krakowie, 2001, nr 78, t. 1, s. 199-206, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Ochrona zdrowia, Zdrowotność społeczeństwa, Koszty ochrony zdrowia, Materiały konferencyjne
Food economy, Health care protection, General health of the society, Health costs, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówiono wpływ konsumowanej żywności na zdrowie ludzkie. Stwierdzono że koszty ochrony zdrowia w znacznym stopniu zależą od jakości produktów przemysłu spożywczego i pełnego wykorzystania jego osiągnięć.

About 50 procent of the diseases in Poland are timely caused trough inpriopriate nourishment. The increasing weight of production of the food industry in the nourishment of the population, should be accompanied by constant increase of the wholesomes values of this products. The according steps in this industry, with the respectation of the raw materials can and should to increase the improvement of human health considerably depend from the quality of the fulfiling of the food industry and clearly of the utilization on his attaitments in the public scale. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0239-9342
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu