BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Obidzińska Ewa
Tytuł
Branża zbożowo-młynarska
Źródło
Boss-Gospodarka, 2001, nr 44, s.I-XI
Słowa kluczowe
Przemysł przetwórstwa rolnego, Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Produkcja zboża, Handel zagraniczny, Rynek żywności
Agricultural processing industry, Food industry, Food production, Corn productions, Foreign trade, Food market
Abstrakt
Branża zbożowo-młynarska, ściśle związana u nas ze skupem i przechowalnictwem zbóż, ma znaczny wpływ na wiele gałęzi przemysłu spożywczego, a także na przemysł paszowy. Specyfiką tej branży jest to, iż praktycznie obejmuje ona cały łańcuch produkcyjny - aż do produktu finalnego i trafienia do klienta. Jednakże czynnikami ograniczającymi rozwoj tego sektora jest rozdrobnienie produkcji, niepełne wykorzystanie mocy przerobowych oraz niski stopień inwestycji w tę branżę podmiotów krajowych i zagranicznych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu