BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Urban Roman
Tytuł
Przed integracją z Unią Europejską
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Przemysł Spożywczy, 2002, s. 6-7
Słowa kluczowe
Konkurencyjność przemysłowa, Integracja gospodarcza Polski z UE, Restrukturyzacja przemysłu spożywczego, Produkcja żywności, Przemysł spożywczy
Industrial competitiveness, Poland's economic integration with the EU, Restructuring of food industry, Food production, Food industry
Abstrakt
Autor zwraca uwagę na zmiany jakie nastąpiły w przemyśle spożywczym w latach 90. oraz na sytuację w ostatnich trzech latach. Omawia tzw. druga falę restrukturyzacyjną i efekty jej działania, które już ujawniają się w wynikach finansowych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Podejmuje problem zbliżającej się integracji z UE, co wymaga restrukturyzacji sektorów wrażliwych, w których konieczne jest dostosowanie zakładów do standardów weterynaryjnych. Dotyczy to szczególnie sektora mleczarskiego, mięsnego i utylizacyjnego, a w mniejszym stopniu także rybnego i drobiarskiego.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu