BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Juchniewicz Małgorzata
Tytuł
Analiza transmisji cen na rynku żywca wieprzowego i wieprzowiny w latach 1992-1999
Źródło
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2002, nr 1, s. 72-82
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Przemysł mięsny, Rynek mięsny, Produkcja zwierzęca, Ceny żywności, Ceny skupu
Food industry, Meat industry, Meat market, Animal production, Food prices, Purchase prices
Abstrakt
W procesie kształtowania cen na rynku mięsa wieprzowego istotną rolę odgrywają powiązania występujące między cenami na różnych poziomach rynku. Wynika to m.in. z faktu, iż ceny skupu trzody chlewnej charakteryzują się dużymi wahaniami spowodowanymi cyklicznością produkcji i podażą żywca wieprzowego. Im większe są powiązania między ceną skupu a ceną detaliczną mięsa i jego wyrobów, tym większe jest prawdopodobieństwo sprawnie działającego rynku. Transmisja cen polega zatem na w miarę szybkim i sprawnym przenoszeniu zmian cen między skupem, zbytem a detalem.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0044-1600
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu